Haberler/...
İnsanoğlu Trafik Akışını Karıncalardan Öğrensin
 |
Karıncalar trafik içerisinde ciddi bir zincirleme kaza olmadığı sürece yola devam ediyor. Bir fizikçi bu davranışı matematiksel bir model ile ifade etti. |
Çalışan karıncalar, karayolundaki trafik tıkanıklığını azaltmak ile ilgili ipuçları verebilir mi? Hindistan Uzay Bilimi ve Teknoloji Enstitüsünden Fizikçi Apoorva Nagar'ın bu soruya cevabı: "Evet"
Nagar, Alman ve Hintli araştırmacıların karıncaların çok yüksek rakamlara ulaştığı zamanlarda bile sabit hızla gidebilmek için sürekli bir yol bakımı yaptığını gösteren çalışmayla karşılaştığında konunun ilgisini çektiğini belirtiyor.
Nagar'a göre karıncalarda trafik sıkışılığı olmamasının 3 nedeni var:
Birincisi karıncaların egosu yok. Onlar, bir kimseyi geçince gösteriş yapmıyor.
İkincisi, karıncalar ufak kazaları ya da çarpışmaları umursamıyor, bundan dolayı trafik içerisinde ciddi bir zincirleme kaza olmadığı sürece yola devam ediyor.
Üçüncüsü ise, yollar kalabalıklaştığı zaman karıncalar çok daha disiplinli oluyorlar. Düz yollarda koşuyorlar ve çok az hız değişimi yapıyorlar. Ağır bir trafikte beklenmedik bir hareketi çok az yapıyorlar. Bu, insan yerine bilgisayarın bir arabayı kontrol etmesi gibi sürekliliği olan bir kontrol türü. Bu durumda, kesinlikle gerekmediği müddetçe çok az bir değişkenlik mevcut.
Nagar bu tarz bir davranışın fizikçilerin sıvıların hareketini ve her bir atomun bir örgü içerisinde nasıl hareket ettiğini tanımlayan Langevin Denklemi'ni çağrıştırdığını düşünüyor. Ve siz şimdi Langevin Denkleminin ne olduğunu soracaksınız. Tam olarak emin değildim. Bundan dolayı, Harvey Mudd Üniversitesinde Fizik Profesörü olan Thomas D. Donnelly'e sordum. Donnelly bana; "bu, basitçe Newton'ın F = MA formülünün yeniden çalışması-Kuvvet eşittir kütle çarpı ivme-" dedi. Donnelly "yani hepsi Newton'dan. Fakat onlar kuvvetlerin rastgele bir bileşen içeren özel tanımını kullanıyor" dedi."
Nagar, Langevin Denklemini kullanarak, karıncaların matematiksel trafik modellemesini yaptı ve modelinin tahmini ile karıncaların sırayla yolda ilerlemesi deneyimini kıyasladı. Tahminin deneyim ile çok uyumlu olduğu görüldü. Bundan dolayı, Nagar sonuçları düzenledi ve bu sonuçlar "Physical Review E" dergisinin önümüzdeki konu başlığı olarak yayınlanacak.
Güncelleme: 04/02/2015
Kaynak: "Why Ants Handle Traffic Better Than You Do", npr.org, çev. Erkam Bayrakçı, yaklasansaat.com, 19/01/2015. |