yaklaşan saat
kuranda islam, kuran ışığında araştırmalar


 



Fuat Sezgin: "Bilimler Tarihi İslam Dünyası'nın Yaratıcılığını Bilmiyor"

Prof. Dr. Fuat Sezgin

İslam tarihi üzerine araştırmalar yapan dünyaca ünlü, 90 yaşındaki akademisyen Prof. Dr. Fuat Sezgin, Söz Sende'de Balçiçek İlter'in sorularını yanıtladı. Sezgin, İslam Medeniyeti'nin Batıya Tesirleriyle İlgili açıklamalar yaptı:

"DA VİNCİ'NİN ŞİFRESİ İSLAM BİLİMİNDE SAKLI"

"Da Vinci'nin şifresi İslam biliminde saklı. Bu kimsenin dikkatini çekmedi. Bu tabi ilimler Avrupa'daki büyük keşiflerin çoğu dikkat edilirse hep İtalya'da oldu. Çünkü İtalya, Suriye'den, Mısır'dan gümrük kapısı gibiydi. İbn Heysem denilen büyük bir fizikçinin müthiş bir kitabı vardır. Latinceye tercüme edilmişti. Fakat bir İtalyan bilgin, bundan 40 sene önce bu kitabın çok eskiden İtalyancaya çevrildiğini ve saklandığını ortaya çıkardı. Da Vinci, akıllı bir adamdı. Birçok aletin resimlerini veriyordu ama hiçbirinin modelini yapamadı. Geçtiğimiz günlerde çok başarılı bir akademisyen arkadaşım bana şöyle dedi: 'Avrupa'nın dimağını dolduran Leonardo Vinci gibi yanlış isimler var. Bunların gerçek yerlerinin ne kadar az olduğunu gösteremediğimiz sürece İslam bilginlerinin hakları yenmiş olacaktır ve bilinmemiş olarak kalacaktır.'"

"AMERİKA KITASINI MÜSLÜMANLAR KEŞFETTİ"

Müslümanların yüzyıllar boyu bir çok önemli buluşlar yaptığını anlatan Sezgin şöyle devam etti:

"Aslında Yunan bilginlerinin kitaplarını Latin dünyası da tanıyordu, kitapları Latince'ye tercüme de ettiler ama bu eserler onlara tesir etmedi. Ancak Müslümanlar bu kitapları tanıdıktan sonra büyük bir aşkla bunları anlamaya çalıştılar. Amerika kıtası da Müslümanlar tarafından keşfedildi. Christophe Colomb, Müslümanlar tarafından yapılan Dünya haritasına dayanarak Amerika'ya değil, Asya'ya ulaşmak istiyordu. Matematik Coğrafya, enlem-boylam derecesi, bu bilgiyi Müslümanlar Hintlerden, eski Farslılardan aldılar fakat Matematik Coğrafya diye bir bilim çıkardılar. Matematik coğrafyanın temel kitabını 11. yüzyılın ilk yarısında yaşayan Biruni yazmıştır. Bu kitabın tek nüshası Süleymaniye kütüphanesinde kalmıştı. Onu bir Avrupalı bilgin 1933'de keşfetti, yayınladı. Matematik coğrafyanın kurucusu bir Müslüman bilgin Birunidir ancak bunu modern coğrafya bilmez. Benim katkım İslam Coğrafyası'nın önemini ortaya koymak."

MODERN HARİTALAR İLK OLARAK İSLAM DÜNYASINDA YAPILDI

Sezgin, İslam coğrafyası ve denizciliği üzerine 26 yıl çalıştığını söyleyerek vardığı sonuç için:

"Modern haritaları Avrupalıların yaptığı bilgisi tamamen yanlış. Modern haritalar ilk olarak İslam dünyasında yapıldı. Bunu ispat ettim. 18. Yy'a kadar Avrupa'da enlem-boylam derecesine dayanan harita yapma geleneği yoktu. Bunu İslam dünyasından öğrenmişler ama uzun yıllar doğru tatbik edememişler", dedi.

"İSLAM DÜNYASININ BÜYÜK HARİTALARINI PİRİ REİS YAPMADI"

"Piri Reis haritasının ne olduğunu Türkler henüz bilmiyorlar. Piri Reis, İslam dünyasının bir parçası ama İslam dünyasının büyük haritalarını Piri Reis yapmadı. Piri Reis'in İslam haritacılığına katkısı şudur: Akdeniz haritacılığında bazı adaları tanzim etmek. Bunu asla küçümseyemeyiz ancak Piri Reis, Akdeniz'in dışına çıkmadı. Piri Reis önemli bir halka ancak haritacılık Piri Reis'le başlamadı, onunla da bitmedi. Müslümanlar 13. Yy'da Güney Kutbu'na ulaştılar. Hint Okyanusu'nda Afrika ile Sumatra arasındaki mesafeyi 22 dakika farkla ölçtüler. Bunlar maalesef bilinmiyor. Sadece Türkler, Araplar da değil Bilimler Tarihi de İslam dünyasındaki yaratıcılığı bilmiyor. Bilmediği için de İslam bilimleri bir çıkmaz sokaktadır."

yaklasansaat.com,
(haberturk
, 12/02/2013)

 

 


ys@yaklasansaat.com

ana sayfa| evren| gezegenler| dünyamiz| dinler| eski kavimler| cin-şeytanlar| haberler| yorum-analiz| seslendirmeler| videolar| site haritası| iletişim| forum| ys kitapları

Bu sitedeki yazı, resim ve dökümanlar, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Yaklaşan Saat'in resmi twitter adresi aşağıdadır. Bu hesabın dışındaki diğer hesaplarla Yaklaşan Saat'in bir ilgisi yoktur: @yaklasansaat