Haberler/...
İnsan Dizinde Yeni Bir Bağ Keşfedildi
Belçika'da iki diz cerrahı, insan dizinde daha önce bilinmeyen bir bağ dokusu tanımladıklarını söylediler. "Journal of Anatomy"nin yazdığına göre; dünya genelinde yaygın olan spor yaralanmalarının büyük bir bölümünde bu lif bandının rol oynadığını ileri sürdüler. Cerrahlar, ilk kez bu bağ dokusunun yapısı ve işlevinin oldukça açık bir şekilde belirlendiğini söylediler.
Fakat uzmanlar dizin iyileşmesinin, keşfedilen bağ dokusu ile ilgili olduğunu destekleyecek daha çok çalışmaya gereksinim olduğunu söylediler. Dört esas bağ ya da kalın fibröz bağ dokusu diz ekleminin etrafını sarıyor. Bacağın üst kısmı ile alt kısmı arasındaki çapraz bağlar stabiliteyi sağlayarak, bacaklarımızın aşırı hareketini önlüyor.
Diz anatomisi karmaşıktır ve uluslararası birkaç grup zaman zaman eklemin bu az bilinen yapısını araştırıyordu.
Bu özel bağ dokusu ile ilgili kavram ilk olarak 1879 yılında Fransız Cerrah Paul Segond tarafından ortaya atıldı ancak bilimsel sınıflandırma yıllar sonra kesinlik kazandı.
KAPSAMLI ARAŞTIRMA
Belçika'daki Leuven Üniversite Hastanesinden Dr.Claes ve Prof. Johan Bellemans, uyluk kemiği ile kaval kemiği dış yan bağını çalıştıran bandı, diğer cerrahların çalışmalarına dayandırarak dikkatle eşleştirdiler.
Bu anterolateral bağın, dizin burkulma ve yön değiştirmesinde önemli koruyucu bir rol üstlendiğini söylediler. Bu araştırmada görevli olmayan İngiltere, Cambridge'de bulunan Addenbrooke Hastanesinden konsültan Diz Cerrahı Joel Melton:
"Tarih boyunca geriye baktığımızda diz ile ilgili bazı gelişmelerde üstü kapalı bir anlam olduğunu görürüz fakat bu çalışma sonunda bize daha iyi fikir verecek.
Bunu çok heyecan verici olduğunu düşünüyorum. Rastgele bulunan bu önemli anatomik yapıda hiç bir şüphe yok." dedi.
Belçikalı cerrahlar bağışlanan 41 diz eklemini makroskopik inceleme tekniği ile mercek altına aldıklarında, bir numune hariç hepsinde bu bağın yerini tam olarak tespit ettiler.
BURKULMA ve DÖNME
Bazı hastalar dizlerinin burkulma ve dönmelere karşı dayanıksız olduğu söylüyorlar. Dr. Claes ve Bellemans bu tür yırtılmalardan anterolateral bağın kısmen sorumlu olduğunu düşünüyorlar. Bu hipoteze göre bacak döndükçe diz daha az stabil kaldığı için ön çapraz bağ ile beraber anterolateral (ön dış yan) bağlarda da yırtılmalar (yaralanmalar) olabiliyor.
Onların biyomekanik çalışmaları bu bağ dokusundaki yırtılmaların daha önce geçirilmiş ön çapraz bağ yaralanmalarına atfedilen ufak kırıklardan da sorumlu olabileceğini ortaya koydu.
Araştırmaya katılmayan Surrey Ortopedi Kliniği'nde diz cerrahı olan Paul Trikha ise şöyle söyledi:
"Ben her yıl yaklaşık 150 ön çapraz bağ yırtılmasını tedavisi yapıyorum. Dr.Claes'in çalışmasını gördüğümde bu beni havalara uçurdu."
Güncelleme: 21/11/2013
Kaynak: Smitha Mundasad, "New Ligament Discovered in Knee, Belgian Surgeons Say", bbc.co.uk, çev. Dilek Kerimoğlu, yaklasansaat.com, 07/11/2013. |