Güneş Patlamaları En Aktif Döneme Giriyor
Güneş, 11 yıllık döngüsü içerisinde en aktif evresine giriyor.
5 yılın en güçlü Güneş patlaması, 8 Martta Dünya'yı vurmuştu. Ancak, bu patlama günlük yaşantımızda elektrik, navigasyon ve bilgisayar sistemler üzerinde etkisi hissedilmeden sakin geçti.
Uzay bilimcisi Maggie Aderin-Pocock, önümüzdeki aylarda Güneş'in bu büyük miktardaki materyali uzaya doğru fırlattığı bölgesinde, bundan farklı olarak "5 veya 6" önemli olayın gerçekleşebileceğini söyledi.
Dr. Aderin-Pocock, BBC'ye şu açıklamaları yaptı:
"Patlamanın, şu ana kadar olumsuz bir etkisi rapor edilmedi, fakat bu daha ilk günler.
Güneş 'yüksek aktivite' ve 'düşük aktivite' periyodu gösteren 11 yıllık döngüsü içerisinde gerçektende sıkıntılı bir döneme giriyor. Ve şu an yüksek aktivite evresinde yükselişe geçmiş bulunuyoruz.
Güneş fırtınası şimdilik herhangi bir hasara sebebiyet vermedi, bununla birlikte fırtınalar giderek artacak ve çok daha güçlü olacaklar. Güneş'in yüzeyinden fırlatılan bu büyük miktardaki materyal bulutu, Dünya büyüklüğünde olabilir. Bu kocaman bulut, birkaç yöne gidebilir. Eğer Dünya'ya doğru yönelirse, bu yüklü parçacıklar Kuzey ışıklarını bize doğru verecek.
NOAA Uzay Tahmin Merkezine göre; bu patlama, kuzey bölgelerde parlak Aurora gösterileriyle özellikle kutup bölgelerinde GPS kesintisine ve HF(yüksek frekans) radyo problemlerine neden olabilir.
2013'ün sonlarına doğru Güneş patlamalarında zirve yaşanmasını bekliyoruz, sonraki 18 ay patlamalar yoğun olacak ve bundan sonra da inişe geçmesini ümit ediyoruz."
Güncelleme: 24/04/2012
Kaynak: Hannah Furness, "More Solar Flares to Come, Expert Warns", telegraph.co.uk, çev. Dr. Erman Gündoğdu, yaklasansaat.com, 09/03/2012. |