Şaşırtıcı Parlaklıkta Bir Kuyruklu Yıldız
 |
1997'de gelen ve "yüzyılın kuyruklu yıldızı"olarak anılan Hale-Bopp. |
Kuyruklu yıldızların ilginç bir karakteri var. Kimi sessizce geçip gider, kimi parçalanır ve Jüpiter'e çarpar, kimiyse göz kamaştırıcı bir gösteri sunar. 21 Eylül 2012'de iki Rus gözlemcinin keşfettiği C/2012 Sİ(ISON) adlı kuyruklu yıldız önümüzdeki yıl gerçek anlamda gözlerimizi kamaştıracak gibi görünüyor.
Güneş sisteminin sınırlarındaki Oort Bulutu'ndan gelen kuyruklu yıldızın 28 Kasım 2013'te Güneş yüzeyinin yalnızca 1,1 milyon km (neredeyse Güneş'in çapı kadar bir mesafe) yakınından geçeceği hesaplanıyor. Bu yakın geçiş, kuyruklu yıldızın yapısında bulunan büyük miktardaki buzun erimesine yol açacak. Bu da büyük miktarda gaz ve tozun serbest kalmasını ve devasa bir kuyruğun oluşmasını sağlayabilecek.
Kuyruklu yıldız 26 Aralık 2013'te Dünya'ya en yakın konumundan geçecek. Bu sırada bizden yaklaşık 60 milyon km uzakta olacak. Bu hiç kuşkusuz güvenli bir mesafe. Birçok kuyruklu yıldız bundan çok daha yakından geçiyor. Ancak bu kuyruklu yıldızın da Dünya'ya etkileri konusunda pek çok fikir ortaya atılacağını şimdiden söyleyebiliriz.
Şimdi gelelim asıl habere. Kuyruklu yıldızın parlaklığının 2013'ün son günlerinde dolunay kadar olabileceği öngörülüyor. Eğer bu öngörüler doğru çıkarsa C/2012 Sİ(ISON) muhtemelen insanlığın gördüğü en parlak kuyruklu yıldız olacak. Ancak tekrar vurgulamakta yarar var: Kuyruklu yıldızların sağı solu belli olmaz. C/2012 Sİ(ISON) yapısal olarak beklenenden daha farklı bir bileşime sahip olabilir ve parlaklığı buna bağlı olarak farklı olabilir. Bunun yanı sıra, bir kaya ve buz karışımı olan kuyruklu yıldız Güneş'e bu kadar yaklaşınca onun kütleçekiminin ve ısısının etkisiyle parçalara ayrılabilir. O nedenle en iyisi bekleyip görmek. Ama her durumda önümüzdeki yılın son günlerinde gözlerimizin gökyüzünde olacağını söyleyebiliriz.
Güncelleme: 02/11/2012
Bilim ve Teknik, Kasım, 2011
|