Artan Dünya Nüfusu İklim Değişimini Tetikliyor
Yeni yapılan bir araştırmaya göre çevresel etkileri bakımından, şiddetli volkan patlamaları, insan aktivitelerinin yanında solda sıfır kalıyor.
Araştırmaya göre insanların üç ila beş gün içerisinde oluşturduğu CO2 miktarını, dünyadaki tüm volkanlar ancak bir yıl içerisinde püskürtüyor.
Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu'nda çalışma lideri Terrance Gerlach bir ifadesinde, antropojenik (insana ait) CO2 emisyonunun, küresel volkanik CO2 emilimini gölgelediğini belirtiyor. Karbondioksit (CO2) iklim değişiminde etkili olan başlıca sera gazlarından.
Gerlach, önceki çalışmalarında volkanlardan çıkan karbondioksit oranını yıllık 0.13 ila 0.44 milyar metrik ton(gigaton) olarak hesaplarken; sadece 2010 yılı için insan aktivitelerinin karbondioksit emisyonunu 35 milyar ton olarak hesapladı.
Aşağıda bazı insan aktivitelerinin oluşturduğu CO2 emisyonu miktarları verilmiştir:
Arazi- toprak kullanımı: yılda 3,4 gigaton
Hafif hizmet taşıtları (özellikle arabalar ve kamyonlar): yılda 3,0 gigaton
Çimento üretimi: yılda 1,4 gigaton
Amerikan Jeofizik Kurumu'nun haftalık yayınladığı ''Eos'' adlı bültende Gerlach, insan karbon yayılımının Yellowstone Milli Parkı'nda meydana gelen patlamalarda dahil olmak üzere, tüm süper volkan patlamalarının oluşturduğu CO2 miktarını aştığını belirtti. Nadiren gerçekleşen bu mega patlamalarının sonuncusu, 74,000 yıl önce Endonezya'da meydana geldi.
Araştırmacıların hesaplarına göre insanların oluşturduğu CO2 miktarı ile volkan emisyonunu eşitlemek için yılda 850 kilometreküp magmadan daha fazla CO2 salınımı gerekiyor. Bu miktar, yaklaşık olarak Ontario Gölü'nün sahip olduğu 1640 km3 suya denk geliyor.
Güncelleme: 13/07/2011
Kaynak: Stephanie Pappas, "Humans Spew More Carbon Dioxide than All of Earth's Volcanoes", livescience.com, çev. Ayşegül Koç, yaklasansaat.com, 14/06/2011. |