yaklaşan saat
kuranda islam, kuran ışığında araştırmalar


 



Yeni Tarım İlaçları Arıları Yok Ediyor

Yeni bir araştırmaya göre, Britanya'nın yok olan arılarından tarım ilaçları sorumlu olabilir.

Araştırmacılara göre, bahçelerde ve tarlalarda düzenli olarak kullanılan kimyasallar, böceklerin sinir sitemine zarar veriyor, arı kolonilerini hastalıklara ve zararlılara karşı daha savunmasız hale getiriyor.

ABD Tarım Dairesi Arı Araştırma Laboratuvarı tarafından yürütülen yayınlanmamış bir araştırmada ortaya atılan iddialara göre, dünyanın en çok sevilen böceklerinden birinin gizemli bir şekilde azalmasından, kısmen pestisitler(zirai ilaçlar) sorumlu.

YENI ZIRAİ İLAÇLAR BALARILARINI YOK EDİYOR

Yabani yaşamı destekleyen kampanyalar yürüten gruplar, dünya çapındaki arı kolonilerinin çöküşüyle kimyasallar arasındaki ilişkinin, acilen araştırılması çağrısında bulundular.

Bilim adamları Britanya'nın kaybolan arılarından dolayı şaşırmış durumdalar. 1980'lerden bu yana arıların sayısında yarıya yarıya bir düşüş yaşandı. ABD'nin önemli arı uzmanlarından Dr. Jeffrey Pettis öncülüğünde yürütülen yeni bir araştırmaya göre, arıların neo-nicotinoid adlı tarım kimyasalının bir türüne maruz kalmaları, vücutlarında çok düşük dozlarda bu kimyasalın saptanması halinde bile, arıları enfeksiyonlara karşı duyarlı hale getirmektedir.

1990'larda ortaya çıkan neo-nicotinoidler, tohumlara uygulandı ve gelişmekte olan bir bitkinin nektar ve poleni de dahil, tüm kısımlarında düşük seviyelerde bulundu. Bu kimyasallar, tartışmalı organik fosfatlar yerine kullanıldı. Çünkü neo-nicotinoidler, memeli hayvanlar ve insanlar için zararsız görülüyordu ve kolza tohumu yağında, buğdayda ve bahçe bitkilerinde kullanıldı.

Bu Amerikan araştırması henüz yayınlanmadı, ancak bu konu, The Strange Disappearance of The Bees (Arıların Garip Yok Oluşu) adlı yeni bir belgeselde ele alındı.

Neo-nicotinoid adlı böcek ilaçları, arıların merkezi sinir sistemine zarar veriyor ve bitkilerin her bir parçasına bu kimyasal geçiyor. Arılar ve tozlaşmayı sağlayan diğer böcekler, bu kimyasalları emebilir, kovanlarına ve yuvalarına taşıyabilirler. Böceklerle ilgili hayır kurumu Buglife, Fransa'da daha önce yapılan çalışmalarda, kayıp arılarla kimyasallar arasında bir ilişkinin gösterildiğini söylüyor. Kurumun yöneticisi Matt Shardlow, bu konuda şunları söylüyor:

"Bu Amerikan çalışması şunu ortaya koyuyor ki, arılarda saptayamayacağınız seviyelerde bile, bu madde onların sağlıkları üzerinde hala bir etki gösteriyor. İnsanlar İngiltere'deki arıların, güvelerin ve yabanarılarının azalmasının sebebini merak ediyor ve bu araştırma, kimyasalların potansiyel bir sebep olduğunu gösteriyor."

Kooperatif, endişe duyduğu için neo-nicotinoidleri İngiliz çiftliklerinde yasakladı. Avrupa'da kullanılan neo-nicotinoidlerin çoğunu üreten Alman kimya devi Bayer, ürünlerinin arılara zarar vermediği konusunda ısrar ediyor. Kurumdan bir sözcü, yayınlanmamış bir çalışmanın üzerinde yorum yapmanın zor olduğunu ve araştırmacıların kullandığı metodları incelemenin imkansız olduğunu söylüyor:

"Dr. Pettis'in laboratuvarda gördüğü etkilerin çok ilginç olduğuna eminim. Ancak bu alanda herkes için neyin önemli olduğunu anladığınız zaman, gerçekte neler olduğunu göremezsiniz. Arılar, Bayer için çok çok önemli böceklerdir ve onların öneminin farkındayız."

Balarıları İngiliz çiftçileri için vazgeçilmez canlılardır çünkü arıların bahçe ve tarladaki ekinleri tozlaştırarak, ekonomiye yaklaşık 200 milyon Euro katkıda bulundukları düşünülmektedir.

Güncelleme: 09/02/2011
Kaynak:
David Derbyshire, "New Pesticides are 'Killing Honeybee Population Worldwide'", dailymail.co.uk, çev. Şerife Bayraktar, yaklasansaat.com, 21/01/2011.



ys@yaklasansaat.com

ana sayfa| evren| gezegenler| dünyamiz| dinler| eski kavimler| cin-şeytanlar| haberler| yorum-analiz| seslendirmeler| videolar| site haritası| iletişim| forum| ys kitapları

Bu sitedeki yazı, resim ve dökümanlar, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Yaklaşan Saat'in resmi twitter adresi aşağıdadır. Bu hesabın dışındaki diğer hesaplarla Yaklaşan Saat'in bir ilgisi yoktur: @yaklasansaat