Karınca Toplumu Sellerle Nasıl Mücadele Ediyor?
 |
ABD Bilimler Akademisi PNAS tarafından yayınlanan ''Proceeding'' dergisinde kırmızı ateş karıncaları hakkında yapılan bir araştırmanın sonuçları yayınlandı. Araştırmada su baskınlarına karşı karıncaların bir kısmının hiçbir alet de kullanmadan biraraya gelerek kurtarma sandalları meydana getirdikleri, bu sandallarla diğer karıncaları su basmayan yerlere taşıyarak yeni yerleşim birimleri oluşturdukları tesbit edildi. Latince "Solenopsis invicta" adı verilen kırmızı ateş karıncaları sık sık sellerin görüldüğü Brezilya'daki yağmur ormanlarında yaşıyor.
Başka işlerinde de sürekli bir ekip çalışmasıyla tanınan karıncalar, sel felaketlerine karşı da mükemmel bir işbölümüyle yüzebilen kurtarma salları oluşturuyor. Dergide bilgi veren Atlanta'daki Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden David Hu, karıncaların çenelerini ve çengellerini birbirine içiçe takarak kurtarıcı sandallar yaptıklarını daha önce de seyrettiklerini, ancak şimdiye kadar detaylı olarak analiz etmediklerini belirtti.
Bilimciler bir deney yaparak sayıları 500'den, 8 bine kadar olan grupları suya bıraktı. Karıncılar derhal topluluklar oluşturarak birkaç dakika içinde gözleme biçiminde yuvarlak öbekler meydana getirdi. Gruplardan yarısı sualtına dalarak bu şekilde öbekler oluşturup diğerlerini üzerlerinde taşıdılar. Bilimciler bu şekilde karıncaların yüz binlerce, milyonlarca karıncanın tek birine bile bir zarar gelmeden selden kurtarılarak kuru yerlere taşıyabileceklerini bildirdi. Birbirlerine kenetlenen karıncalar, ağızlarıyla hava kabarcıkları oluşturarak su altında kalan arkadaşlarının bu hava kabarcıklarından nefes almalarını sağlayor ve boğulmalarını engelliyor. Ayrıca bu hava kabarcıkları kurtarma salının da ileriye doğru hareketini sağlıyor.
Bu sayede karıncıların aylarca yolalabileceklerini, daha uzak yerlere giderek yeni yerleşim birimleri oluşturabileceklerini kaydeden bilimciler, deneme sırasında kurtarma sandalı oluşturan karıncalardan birkaçını aldıklarında hemen yerine yenilerinin gelerek sandalın hasar görmesini engellediğini bildirdi. Teknoloji uzmanları ve makina yapımcıları karıncıların bu tekniklerini izleyerek akıllı robotlar geliştirmek istiyor.
dunyabulteni, 26/04/2011
|