yaklaşan saat
kuranda islam, kuran ışığında araştırmalar


 



Yaklaşan Saat'in İşareti: Japonya'da 8,9 Şiddetinde Deprem ve Tsunami

Japonya'da 8.9 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem nedeniyle oluşan tsunami, ülkenin kuzeyini vurmaya başladı. Televizyonların canlı yayınlarına katılan bazı kişiler depremin 3-4 dakika sürdüğünü anlattılar.

Amerikan jeoloji yetkilileri, depremin merkezinin Tokyo'dan 400 km uzaklıkta ve denizin 20 mil derinliğinde olduğunu açıkladı. Depremin ardından şiddetli artçı sarsıntılar yaşanıyor. En büyüğü 7,1 olan, 6'nın üzerinde 17 artçı sarsıntı kaydedildi. Japonya Meteoroloji Kurumu'ndan yapılan açıklamada, Japonya'nın kuzeyinde meydana gelen depremin etkisiyle başkent Tokyo'nun merkezinde büyük binalar şiddetli sarsıldığı belirtildi..

Sendai kenti sahilinde dalga boyunun 10 metreyi bulduğu ifade edildi. Tsunaminin etkisiyle çok sayıda binanın yıkıldığı ülkede, 8 kişinin öldüğü ve yüzlerce kayıp olduğu bildirildi. Deprem ve ardından meydana gelen tsunamide çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi. Tokyo yakınlarındaki Chiba bölgesindeki bir petrol rafinerisinde yangın çıktığını bildiren BBC, 5 nükleer tesisin ise güvenlik önlemiyle kapatıldığını belirtti.

DEV DALGALAR VURDU

Meteoroloji Kurumu'ndan yapılar açıklamada, Miyagi kıyılarını 7 metre yüksekliğindeki dev dalgaların vurduğu belirtildi. Denizin 1,5 km içeriye girdiği bölge halkına yüksek yerlere çıkılması için uyarıda bulunulduğu ifade edildi. Hawaii'deki Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi ise tsunami uyarısının Japonya, Rusya, Marcus Adası ve Kuzey Marianas için geçerli olduğunu belirtti. Japonya'da çarşamba günü 7.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmişti.

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ DEĞİŞTİRİLDİ

ABD Jeolojik Araştırma Kurumu USGS, Japonya'nın kuzeydoğu kıyıları açıklarında meydana gelen depremin 8,9 olduğunu bildirdi. Japonya Meteoroloji Kurumu'ndan yapılan ilk açıklamada depremin büyüklüğü 7,9 olarak kaydedilmişti.

İTÜ Maden Fakültesi Jefozik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Japonya'daki 8.9 büyüklüğündeki depremi NTV'ye değerlendirdi. Ercan, 8.9 büyüklüğündeki depremin Marmara Depremi'nden 50-60 kat daha büyük olduğunu belirterek:

"500-600 tane atom bombası patlatılmasına eşdeğer. Bu olağanüstü büyük bir deprem. Marmara Depremi'nden 50-60 kat daha büyük bir deprem. Yaklaşık 500-600 tane atom bombasının patlamasına denk bir enerji ortaya çıkardı.Yeryuvarlağı zangır zangır titriyor. Buradan çıkan enerji bütün ülkelere doğru yayılıyor. Bu tür depremlerde yakın etki ve uzak etki vardır. Yakın etkide, 150-200 kilometre yarıçaplı alanda bulunan yerlerde depremler bekleyeceğiz. Rusya'nın Kamçatka Yarımadası, Alaska, Batı Kanada, Kaliforniya, Filipinler, Malezya, Endonezya, Avustralya, Yeni Zelanda, Çin, Kuzey ve Güney Kore 5, 6.5, 7 arasında olabilir. Artçı depremler olacaktır; 7, 7.5 ve 8'e kadar varabilir. Artçı depremler tsunami dalgaları yaratacaktır. Yeni tsunami alarmı vermek çok uyarıcı olur kanısındayım. 10 gün içinde dünyada deprem beklenebilir. Denizin altında eğim atımlı kırıklarda gerçekleşirse tsunami dalgaları olacaktır. Dünya böyle bir olayı Endonezya’dan sonra ilk kez yaşıyor. Yıkım gücü 11-12 arasındadır. 12 en büyük güçtür. Bu depremler ne ilk ne sondur, gelecekte de olacaktır." dedi.

YÜZYILIN EN ŞİDDETLİ DEPREMLERİ

Yüzyılın başından beri meydana gelen şiddetli depremler, büyüklüklerine göre şöyle:

1960: ŞİLİ - Şili'de 9,5 büyüklüğündeki depremde 5 bin 700 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından oluşan tsunami, Pasifik kıyısındaki ülkeleri de tehdit etti ve Hawaii'de 61, Japonya'da 130 kişinin ölümüne yol açtı.

1964: ALASKA - Prens William Boğazı yakınlarındaki 9,2 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami yüzden fazla kişinin ölümüne yol açtı.

2004: ASYA - Endonezya'ya bağlı Sumatra adası açıklarında 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami 10 kadar komşu ülkeyi etkiledi, 270 bin kadar insan öldü ya da kayboldu.

1952: SSCB- Kamçatka Yarımadası'nda 9 büyüklüğünde meydana gelen deprem ve sonrasındaki tsunami Şili ve Peru'yu da etkiledi. Deprem 2 bin 300 kişinin ölümüne yol açtı.

1906: EKVADOR - Kolombiya ve Ekvador kıyıları açıklarında 8,8 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunami bin kadar kişinin ölümüne yol açtı.

1965: ALASKA - 8,7 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami Aleoutiennes adalarını etkiledi.

2005: ENDONEZYA - Sumatra açıklarındaki Nias adası yakınlarında 8,6 büyüklüğündeki depremde 900 kişi öldü, 6 bin kişi yaralandı.

1957: ALASKA - Andreanof Adalarını vuran 8,6 büyüklüğündeki deprem önemli bir tsunami faciasına yol açtı.

Yaklasan Saat, 11/03/2011


ys@yaklasansaat.com

ana sayfa| evren| gezegenler| dünyamiz| dinler| eski kavimler| cin-şeytanlar| haberler| yorum-analiz| seslendirmeler| videolar| site haritası| iletişim| forum| ys kitapları

Bu sitedeki yazı, resim ve dökümanlar, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Yaklaşan Saat'in resmi twitter adresi aşağıdadır. Bu hesabın dışındaki diğer hesaplarla Yaklaşan Saat'in bir ilgisi yoktur: @yaklasansaat