Ölümcül Gama Işını Patlamaları Korkutuyor
Kısa süreli, şiddetli ve sıcak patlamalar üzücü sonla bitebilir...
Bilim adamları, yıldızların çökmesi sonucu oluşan kısa süreli şiddetli radyasyon patlamalarının, daha uzun süreli ve yüksek enerjili olan patlamalar kadar dünya atmosferi için tehlikeli olabileceğini keşfettiler.
Daha önceki çalışmalar, süpernova ve ekstrem Güneş patlamasının neden olduğu, uzaydan gelen uzun süreli gama ışını patlamasının, ozon tabakasındaki deliği etkileyebileceğini göstermiştir. Ozon deliğindeki bu etkilenme, güçlü ve zararlı miktardaki UV radyasyonunun da Dünya'ya ulaşması anlamına geliyor.
Amerika Jeoloji Topluluğunun(GSA) yıllık genel toplantısında alınan sonuçları sunan Brian Thomas, sürecin radyasyon miktarı kadar önemli olmadığını söylüyor.
Kısa süreli patlamalar, iki nötron yıldızı çarpışması ya da birbirini sarsan karadelikleri düşündürmektedir. Şayet böylesi bir olay Samanyolu galaksisinin içinde gerçekleşseydi, sonuçlar yeryüzü ve okyanuslar için tahrip edici olurdu.
Patlamanın meydana getirdiği asıl sonuç, ozon tabakasındaki azalmadır. Bu azalma, gezegeni yok olmaya doğru sürükler.
Vuran radyasyon dalgası, oksijen ve azot atomlarını, azot okside dönüştürür ve bu azot oksitler, yağmur yağana kadar tehdit edici unsur olarak bekler.
Diğer galaksiler üzerinde yapılan gözlemlere dayanarak; bu kısa süreli şiddetli patlamaların her 100 milyon yılda bir defa gerçekleştiği söylenebilir. Fakat, bu patlamaların Dünya'ya ne zaman çarpacağını söylemek oldukça zor.
Güncelleme: 26/11/2011
Kaynak: "Boffins Fear Killer Gamma Death Blasts From Space", theregister.co.uk, çev. Dr. Erman Gündoğdu, yaklasansaat.com, 10/10/2011. |