yaklaşan saat
kuranda islam, kuran ışığında araştırmalar


 



Grönland Buzulları Beklenenden Daha Hızlı Eriyor

Mittivakkat Buzulu

Sheffield Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nden Dr. Edward Hanna, ABD'de bulunan Los Alamos Laboratuvarı'ndan Dr. Sebastian Mernild ve Danimarka'daki Aarhus Üniversitesi'nden Profesör Niels Tvis Knudsen'in de içinde bulunduğu akademisyenlerden oluşan bir araştırma grubunun önceki verilerine göre, Grönland'daki temel buz parçalarından birisi beklenenden daha hızlı eriyor. Grubun yeni bulguları, iklim değişiminin mevcut kritik etkilerini ortaya çıkarıyor.

Araştırmacılar, Grönland'ın en büyük gözlenebilen buzulu olan Mittivakkat Buzulu'nun 2010 ve 2011 yıllarında birbirini takip eden iki rekor kütle kaybı yaşadığını fark ettiler. Gözlemler 2011 yılı içerisinde toplam 2,45 metre kütle yığını kaybedildiğini gösterirken; bu ölçümler 2010 yılında rekor seviyede kaybedilen kütleden 0,29 metre daha fazla. 2011 yılı değerleri ayrıca 16 yıldır ortalama olarak ölçülen yıllık 0,97 metre kütle kaybının, dikkate değer biçimde üzerinde. 2011 gözlemleri daha fazla örneklendirilerek 1898 yılına ait kütle kaybı simülasyonları ile karşılaştırıldığında, 2011 yılındaki kütle kaybında rekor bir kırılmanın olduğu ortaya çıktı.

Mittivakkat Buzulu'nun, kütle dengesi ve buzul ön dalgalanmalarının 1995 ve 1931 yılından itibaren sırasıyla haritası çıkarıldı. 2011 yılında buzulların uç noktaları, 2010 yılındaki rekor gözlem olan 34 metreden, 22 metreye düştü. Bu durum 1931 yılındaki fotoğrafik gözlemlerden bu yana toplamda yaklaşık 1300 metre çekilmenin olduğunu gösteriyor. Bu gözlemler, yüksek yüzey sıcaklığı ve düşük yağış nedeniyle kütle kaybeden Mittivakkat Buzulu'nun, Grönland'daki geniş alanlara yayılmış yüzlerce lokal buzulun bir temsilcisi olduğunu gösteriyor. Gözlemler Grönland'daki diğer buzulların uç kısımlarında ki çekilmenin Mittivakkat Buzulu ile karşılaştırılabilir olduğunu sergiliyor. Bu buzullar, Mittivakkat Buzulu ile aynı boyut ve yükseklik aralığındalar.

Grönland'da lokal buzul ölçümleri nadir yapılırken hem yüzey kütle dengesi hem de buzul ön dalgalanmaları açısından en uzun dönemli gözlenen tek buzul Mittivakkat. 1995 yılından bu yana yüksek sıcaklıklar, az miktardaki kar ve daha fazla negatif buzul kütle dengesine karşı Mittivakkat Buzulu 2011 yılında rekor kütle kaybı yaşadı. Son 16 yılın 14'ünde Mittivakkat Buzulu negatif yüzey kütle dengesine sahipti. Bu alandaki başlıca araştırmacılardan Dr. Edward durumu şöyle yorumladı:

"Çalışmalarımızın sonuçları yalnızca bu buzulun değil Grönland'ın içinde ve çevresindeki birçok küçük buzulun da ani değişimlere maruz kaldığını gösteriyor. Bu derece buzulun kaybedilmesi, oranın şimdi çok dinamik bir çevre olduğunu ve çok açıkça iklim değişimine gidildiğini ifade ediyor. Bu küçük buzulların kıyılarındaki çekilme dolayısıyla yakınlarındaki Grönland buz tabakası da artan yaz sıcaklıklarına karşı şimdi olduğundan daha fazla savunmasız olacak. Ayrıca burada, Kuzey Atlantik Okyanusu'ndaki sirkülasyonda ve iklim dalgalarında, erimeden dolayı çok daha fazla buzun oluşması gibi başka etkilerde olabilir. Gelecek yıllar için Doğu Grönland'da genişletilmiş buzul inceleme programlarına ihtiyaç duyuluyor. Böylece iklim değişimi ile bu önemli bölgelerdeki buzulların buna verdiği tepkiyi daha iyi anlayabiliriz."

Güncelleme: 17/09/2011
Kaynak: "Greenland Glacier Melting Faster Than Expected"
, sciencedaily, çev. Ayşegül Kesmez, yaklasansaat.com, 18/08/2011.


ys@yaklasansaat.com

ana sayfa| evren| gezegenler| dünyamiz| dinler| eski kavimler| cin-şeytanlar| haberler| yorum-analiz| seslendirmeler| videolar| site haritası| iletişim| forum| ys kitapları

Bu sitedeki yazı, resim ve dökümanlar, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Yaklaşan Saat'in resmi twitter adresi aşağıdadır. Bu hesabın dışındaki diğer hesaplarla Yaklaşan Saat'in bir ilgisi yoktur: @yaklasansaat