Dünya Atmosferini: "Kuyruklu Yıldızlar" mı Oluşturdu?
Dünya atmosferini, şimdiye dek derinlerdeki gazları yüzeye ulaştıran yanardağların oluşturduğu düşünülüyordu. Ancak, İngiltere Manchester Üniversitesi araştırmacılarının teorisine göre: Atmosferin oluşumunda, uzay gezgini kuyruklu yıldızların da etkisi olabilir. Teorilerinin dayanağıysa, New Mexico'nun yüzlerce metre altından toplanan kripton örnekleri.
Dünya'nın manto tabakası, kripton-84 ve kripton-86 gibi ağır izotoplarca zenginken, kripton-82 gibi daha hafif izotoplar bakımından fakir. Atmosferdeyse durum tam tersi. Üstelik, kriptonun hafif izotopları da uzaya kaçma eğiliminde. Oysa atmosferin oluşumu manto etkisiyle olsaydı, hafif kripton izotopları zaten çok az olacaktı ve büyük kısmı uzaya kaçacağı için de atmosferde ağırlıklı olarak kriptonun ağır izotopları bulunacaktı.
Kuiper Kuşağı civarında bol miktarda bulunan buzul yapıdaki kuyruklu yıldızların kripton bileşimiyse, Dünya atmosferine büyük benzerlik gösteriyor. Araştırmacılar, 4,5 milyar yıl önce Jüpiter'in yörüngesinde gerçekleşen bir kaymanın Kuiper Kuşağı'nı sarsarak Dünya'yı bir kuyruklu yıldız bombardımanına maruz bırakmış olabileceğini düşünüyorlar. Araştırma sonuçları da bu düşünceyi destekliyor.
Güncelleme:13/01/2010
Kaynak: Shanta Barley, "Our Atmosphere Came From Outer Space", newscientist, (Ntv Bilim Dergisi, Ocak 2010), 14/12/2009.
|