Asteroitler: Dünyamıza Yaklaşınca Gençleşiyor mu?
 |
Gaspara |
Asteroitlerin yamru yumru şekillerinden, üyesi oldukları asteroit kuşağındaki diğer arkadaşlarının çekim etkilerinin ve onlara çarpan küçük göktaşlarının sorumlu olduklarını bilirdik.
Meğer Dünya'nın da yakınındaki asteroitlere hatırı sayılır bir etkisi varmış. Daha da ilginci, yörüngeleri gezegenimizinkine yakın asteroitler bize her yaklaştıklarında, tazelenip gençleşiyorlar. Nasıl mı?
Asteroitlerin yüzeyleri Güneş'ten gelen parçacıkların sürekli bombardımanı sonucunda aşınıyor ve yüzeylerinde kırmızımsı bölgeler oluşuyor.
MIT(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) gökbilimcisi Richard Binzel'in yeni bulgusu ise Dünya'ya yakın bazı asteroitlerde bu kırmızılığın olmayışı. Binzel, bunun nedenini gezegenimize yaklaştıklarında maruz kaldıkları deprem etkisi olarak gösteriyor. Yer çekiminin sismik etkisiyle, alttaki taze madde üste çıkıyor. Bu taze yüzeyin, Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağındaki asteroitlerin birçoğunda niçin gözlenmediğini araştırmaya devam eden ve asteroitlerin geçmişini 500.000 yıl geriye dönük izleyebilen Binzel ve ekibinin açıklaması şöyle:
Yüzlerindeki kırmızılıktan kurtulmak için asteroitlerin geçmişlerinde en az bir defa Dünya'ya 100.000 km kadar (Dünya-Ay mesafesinin yaklaşık dörtte biri) yaklaşmış olmaları gerekiyor. Dünya'nın bir asteroit üzerinde deprem tetikleyebilmesi ancak bu mesafede mümkün. Japon uzay aracı Hayabusa'nın 2006 yılında değerlendirilen verilerinin asteroitlerin sert kaya ve metalden değil de, iri kum tanelerinden oluştuklarını göstermesi, Dünya'nın asteroitler üzerinde bu kadar etkili olabilmesini açıklayan doyurucu bir başka veri.
Güncelleme: 26/03/2010
Dr. Zeynep Ünalan, Bilim ve Teknik, Mart, 2010. |