Tunguska'da Kuyruklu Yıldızın Patladığı Kesinleşti
Tunguska olayından sonra geçen bir asırdan sonra kuyruklu yıldızın parçası bulundu! Uzmanlar "hiç bulunamamasındansa geç bulunması iyidir!" diyor.
Tunguska'daki büyük patlamanın ardından geçen 102 yıldan sonra bilim adamları sonunda düşen kütlenin bir parçasını bulmayı başardılar. İnceleme sonunda bu kütlenin bir meteorit değil de bir kuyruklu yıldız olduğu açığa çıktı. Tunguska'nın gizemi dünyanın her yerindeki araştırmacıların dikkatini çekmiştir. Uzun yıllar boyunca gizemi çözülememiş olan Tunguska olayı, belki de en meşhur kuyruklu yıldız olayıdır.
Tunguska semasında patlayan kuyruklu yıldız, çok büyük bir alandaki tüm ağaçların yere serilmesine sebep olmuştu. Görgü tanıklarının ifadesine göre, gökte parlayarak ilerleyen kuyruklu yıldız, yere çarpmadan çok büyük bir ışık saçarak patlamıştı. İnsanları yere fırlatmış, gök gürültüsüne benzer çok büyük bir gürültü çıkarmış, ancak ardında hiç bir krater bırakmamıştı.
Sonuç olarak Tunguska'daki olaya bir kuyruklu yıldızın sebep olmadığına dair hipotezler ortaya atılmıştı. Örneğin Nikola Tesla'nın deneylerinin buna sebep olduğu iddia edilmiştir. 2007'deki İtalyan araştırmacıların Tunguska'da yaptığı araştırmalar sonucunda, olayın bir kuyruklu yıldız patlaması olduğu daha da netleşmişti.
2010 yılında Vladimir Alexeev başkanlığındaki araştırmalarla, patlamanın olduğu bölgedeki toprağın altı 100 metre derinliğe kadar özel bir aletle tarandı. Sonunda aradan geçen bir asırdan sonra kuyruklu yıldıza ait parçalar bulmayı başardılar. İlk analizlere göre, araştırma ekibinin bulduğu bir parça, kuyruklu yıldızın buz çekirdeğinden kopan büyük bir parça olmalı. Anlaşılan, kuyruklu yıldız yere çarpmadan buz çekirdeği parçalara ayrılmış ve her bir parça etrafa saçılarak birçok "krater" oluşturmuşlar. Alexeev'in, Suslov krateri denen yerde bulduğu da, bu parçalardan birisi gibi gözüküyor.
Güncelleme: 21/11/2010
Kaynak: Anton Yevsev, "Mystery of Tunguska Meteorite Solved", pravda.ru, çev. Dr. Alp Bayraktar, yaklasansaat.com, 25/10/2010. |