Abdussamatov: ''2014'de Küçük Buz Çağı Başlayabilir''
 |
Habibullo Abdussamatov |
Rusya, St. Petersburg Pulkovo Astronomical Gözlemevi'nde uzay araştırmalarının başkanı Habibullo Abdussamatov, 4 yıl içerisinde yeni bir ''Küçük Buz Çağı''nın başlayacağını öngörüyor.
Abdussamatov, Chicago, ''Heartland Institute''de düzenlenen 4. Uluslararası İklim Değişimi Konferansı'nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
''Bilim çevrelerinde, Ortaçağa ait ılık periyot olarak bilinen bir çağdan sonra başlayan Küçük Buz Çağı, genellikle, 1650'lerde başlayıp, 1850'lere uzanan 200 yıllık bir periyot olarak tanımlanır. Ortalama olarak yıllık Güneş etkinliğinde, 1990'lardan beri gittikçe hızlanan bir düşüş var. 2005-2008 arasında yeryüzünün gözlemlenen küresel ısınma düzeyi maksimuma erişti.''
Abdussamatov ayrıca 2014'de Dünya'nın, küresel sıcaklıkta stabil olmayan bir seri değişikliklere maruz kalacağını söylüyor. Küresel sıcaklık, 1998-2005 yıllarında ulaşmış olduğu maksimum sıcaklıklarda dalgalanacak.
Abdussamatov, 2003-2005'deki Güneş lekesi aktivitesindeki azalmanın, 2042'de yeni bir minimuma ulaşacağını ve bunun da 2055-2060 yıllarında ciddi bir minimum küresel sıcaklıkla sonuçlanacağını öngörüyor. Ve tahminlerim her geçen gün daha da güçleniyor diye de deklare ediyor.
İKLİM DEĞİŞİMİNİN ANA SEBEBİ: SOLAR ENERJİ DEĞİŞİMLERİ
Uluslarası Uzay İstasyonu'nun(ISS) Rusya bölümünde Rusya-Ukrayna projesi Astrometria'nın başında bulunan Abdussamatov, 2014'de yeni bir ''Küçük Buz Çağı''nın başlayacağıyla ilgili öngörüsünü geliştirmek için ek bir araştırmayı daha yönetiyor. İklim Konferansı'nda Abdussamatov, ISS'nin Rusya bölümünün, gelecek 6 yıl için Güneş etkinliğiyle ilgili daha kesin bilgi toplamayı planladığını açıkladı. Ve şöyle söyledi:
''Eğer Astrometria projesi zamanında geliştirilirse, yaklaşan küçük buz çağının şiddeti ve süreciyle ilgili çok daha kesin tahminler geliştirebileceğiz. Bunun dışında Güneş'in içinde oluşan devirsel değişikliklerin sebeplerini, Dünya'yı ve çeşitli insan yaşam alanlarını nasıl etkileyeceğini anlayabileceğiz.''
Abdussamatov'un teorisi, küresel ısınmadan, küçük buzul çağlarına ve büyük buzul periyotlarına kadar tüm iklim değişimi mekanizmasını harekete geçiren başlıca sebepleri tanımlıyor. Teoriye göre, bu iklim değişiminin ana sebebi, Dünya'ya ulaşan solar enerji miktarındaki uzun süreli değişimlerdir.
ISINMADAN KARBONDİOKSİT DEĞİL GÜNEŞ SORUMLU
İnsanın ürettiği karbondioksitin, katastrofik küresel ısınmadan sorumlu olduğuna inanan iklim bilimcilerin sert çıkışları yerine, Abdussamatov'un araştırma sonuçları, ''Güneş Dünyayı Kavuruyor'' flaş haberini gündeme getiriyor.
Abdussamatov, Dünya'daki iklim değişimlerinden sorumlu başlıca faktörün, karbondioksit değil, toplam Güneş ışıması-radyasyonu(Total Sun İrradiance -TSI) olduğunu ispatlamak için, 19.yy'dan beri gerçekleşen Güneş lekesi aktivitelerini araştırdığı bir makale yayınladı. Bu makale, küresel ısınmanın insan kökenli olmadığını düşünen 700'den fazla bilim insanının dokümanlarını içeren, ABD Çevre ve Kamu Hizmetleri Komisyonu tarafından yayınlandı.
Ayrıca Abdussamatov'un Güneş etkinliği ile ilgili analizi, Dünya'nın uzun süreli soğuma fazına girdiği sonucuna varmasına neden oldu. Çünkü şu anda Güneş lekesi etkinliği, minimum olarak kabul edilen bir safhadadır.
Abdussamatov'a göre, Güneş'e dair gözlemleri, sıcaklıktaki artıştan karbondioksitin sorumlu olmadığını ve gelecek on yıllarda katastrofik bir ısınmanın değil de, küresel ve uzun süreli bir sıcaklık düşüşünün olacağını gösteriyor. Teorisinin tarihsel desteği de, İngiliz Astronom Walter Maunder'in 1893'deki gözlemlerine dayanıyor. Maunder, gözlemlerinde, 1645'den 1715'e kadar genellikle Güneş lekesi etkinliğinin olmadığı sonucuna ulaşmıştı. Bu dönem, Küçük Buzul Çağı'nın en soğuk zamanıyla çakışıyor.
Abdussamatov, 20. yy'daki en önemli Güneş olayının; Güneş'ten çok yüksek seviyede yayılan enerji ve bu enerjideki uzun süreli bir artış olduğunu gözlemlemişti. Abdussamatov, bugün iklim tellalcılarının insan kaynaklı olduğuna inandığı küresel ısınmaya bu olayın sebep olduğunu düşünüyor ve şunları söylüyor:
''1990'ların başından beri 'yayılan güçlü Güneş enerjisi akımı yavaşlamakta ve giderek azalmaktadır' genel görüşün tersine, şu an küresel düşüşe ve Maunder minimumuyla kıyaslanabilir ciddi bir sıcaklık düşüşüne doğru kaçınılmaz bir ilerleme vardır.''
''Dünya ikliminde gözlenen küresel ısınmaya, sera gazlarının antropojenik(insan kökenli) yayılımı değil, aslında geçmiş yüzyıla uzanan çok yüksek Güneş yoğunluğu(parlaklık) sebep olmaktadır. İnsanlar tarafından atmosfere salınan karbondioksit seviyesi artsa bile, gelecekte küresel sıcaklık düşüşleri olacak. Geçtiğimiz 10 yılda, Dünya'da küresel sıcaklık artmamış, aksine durmuştur. Şu anda da ciddi sıcaklık düşüşünün işaretleri vardır.''
Abdussamatov, küresel ısınmanın 1998-2005'de doruk noktasını geçtiğinden beri, bazı bilim insanlarının zannettiği gibi artık Dünya'yı tehdit edemeyeceği sonucuna varıyor.
2007'de, National Geographic, Abdussamatov'un şu açıklamasını yayınlamıştı:
''Mars'ın güney kutbunun yakınındaki buz tepelerinde, Solar etkinlik artışının sebep olduğu karbondioksit azalması sonucunda, küresel ısınma gözlendi. Solar ışımadaki uzun süreli artış, hem Dünya'yı hem de Mars'ı ısıtıyor.''
Güncelleme: 30/06/2010
Kaynak: Jerome R. Corsi, ''New Ice Age 'to Begin in 2014''', wnd.com, çev. Şerife Bayraktar, yaklasansaat.com, 17/05/2010. |