yaklaşan saat
kuranda islam, kuran ışığında araştırmalar


 



Irkçı İsrail'in Yeni Katliamına Tepkiler

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN AK PARTİ GRUBUNDAKİ KONUŞMASI:

"Dün yaşanan olaylar insanlığın ortak medeniyeti açısından kara bir leke olmuştur. Masum insanları katletmek, sivillere terörist muamalesi yapmak alçakça bir pervasızlıktır. Savaşın da barışın da bir hukuku vardır. Savaşta çocuklara, kadınlara, yaşlılara, din adamlarına, beyaz bayrak çekenlere saldırılmaz. Savaşta değil barışta bunları yapanlar insanlıktan çıkmış olurlar. Zorbaların, korsanların bile belli ahlâk kuralları olur. Hiçbir ahlâk kuralına uymayanlara bu sıfatları yakıştırmak iltifattır. İsrail adeta dünyaya meydan okumuştur. İsrail hükümetinin bu pervasız saldırısı mutlaka ama mutlaka cezalandırılmalıdır. Yalan söylemeyi devlet yönetimi olarak görenleri uluslarararası camia soruşturmalı ve cezasını vermelidir."

DIŞİŞLERİ BAKANI AHMET DAVUTOĞLU'NUN BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDEKİ KONUŞMASI:

"İsrail'in tavırları, uluslararası hukukun derin bir şekilde ihlali anlamına geliyor. En basit anlatımla, bu, eşkıyalık ve korsanlıkla eşdeğerdir. Bu devlet tarafından işlenmiş bir cinayettir. Hiçbir mazereti olmadığı gibi meşruiyeti de yoktur. Böyle bir yolu izleyen bir ulus devlet, uluslararası kamuoyunun saygın bir üyesi olma meşruiyetini de kaybetmiştir. Birkaç gemiden ve 32 ülkeden yaklaşık 600 kişiden oluşan ve yoksul Gazze’ye insani yardım taşıyan bu çok uluslu sivil filo, bugün erken saatlerde yasadışı bir şekilde pusuya düşürülmüştür. Bu sivil misyonun tek amacı, yıllardır yasadışı ve insanlık dışı İsrail ablukası altında yaşayan işgal altındaki Gazze'nin çocuklarına çok ihtiyaç duydukları yardımı sağlamaktır. Bu gemilerin İsrail devletine ya da bir başka devlete tehdit oluşturduğunu düşünmek güçtür. Bu insani yardım, çocuk gibi yaşama fırsatı olmayan ve sizin ve çocuklarınızın sahip olduğu temel ihtiyaçlardan yoksun çocuklara gidiyordu...

"Bugün, canlı yayınlar aracılığıyla insani yardım sağlamanın uluslararası sularda 72 mil açıkta şiddet yoluyla cezalandırıldığı bir barbarlığa tanık olduk. Bugün birçok insani yardım çalışanı ceset torbalarında geri dönüyor. Ve İsrail eline kan bulaşmıştır. Burası, korsanlığın yaygın olduğu Somali açıkları ya da Uzak Doğu takımadaları değil. Burası, bu tarz eylemlerin olağan olmadığı Akdeniz."

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon olayın kapsamlı araştırılmasını talep etti. İsrail'in yardım gemilerine saldırdığını öğrendiğinde "Şoke olduğunu" belirten genel sekreter, "Bu şiddeti kınıyorum" dedi.

BATI BASINININ İSRAİL'İN KANLI BASKININA TEPKİLERİ

Independent gazetesinin Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, "Batılı liderlerin insanların hayatını kurtarmaya yardımda çok korkakça davrandıklarını" yazdı. Beyaz Saray açıklamasını "zavallı", BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un açıklamasını "gülünç" olarak niteleyen Fisk, "İngiltere Başbakanı (David) Cameron neredeydi? Başbakan Yardımcısı (Nick) Clegg neredeydi?" diye sordu. Fisk, yazısında şu ifadelere yer verdi: "Bu noktaya nasıl geldik? Belki de hepimiz İsrail'in Arapları öldürmesine alıştık. Belki de İsrail Arapları öldürmeye alıştı. Şimdi de Türkleri öldürüyorlar. Ya da Avrupalıları. Son 24 saatte Orta Doğu'da birşeyler değişti ve İsrailliler, (bu katliama verdikleri son derece aptalca tepki düşünüldüğünde), olan biteni kavrayamamış gibi görünüyor. Dünya artık bu zorbalıklardan bıktı usandı. Sadece politikacılar sessiz."

Guardian gazetesi de 5 tam sayfasını ayırdığı haberle ilgili, "İsrail kanlı saldırının ardından devlet terörü uygulamakla suçlanıyor" manşetini attı. Gazete, İsrail'in oynadığı kumarın kendisine çok pahalıya mal olacağını savunarak, İsrail'in uluslararası alanda daha da yalnızlaşmak ve Orta Doğu'da hayati önem taşıyan halkla ilişkiler savaşını kaybetmek gibi bir bedelle karşı karşıya olduğunu yazdı. Guardian'ın Orta Doğu editörü Ian Black, olayın ardından, İsrail'in üzerindeki Gazze ablukasını kaldırma ve Hamas ile temas kurma baskısının artacağı ancak İsrail'in politikasında bir değişiklik olmayacağı yorumunu yaptı. Gazete başyazısında da konuya yer verdi ve İsrail'i eleştirdi. "Ablukadan Katliama" başlıklı başyazıda, Somalili korsanlar dün uluslararası sularda 6 gemiye çıkıp 10 yolcuyu öldürse ve onlarcasını da yaralasa, bugün NATO'ya bağlı bir görev gücünün Somali kıyılarına doğru yola çıkmış olacağı yazıldı. Guardian, buna karşın bugün İsrail kıyılarına doğru yol alan NATO gemilerinin olmadığını kaydetti. İsrail donanmasından gelen, "kendilerine ateş açıldığı, linç edilmekten kurtulmak için karşılık verdikleri" açıklamasına da tepki gösteren Guardian, "Komandolar Filistin yanlısı aktivistlerin ne yapmasını bekliyordu ki? Kendilerini kaptanla köprü üstünde çay içmeye davet etmelerini mi?" ifadesini
kullandı.

Financial Times (FT) gazetesi ise "İsrail küresel tepkiyle karşı karşıya" manşetini atarak, dünkü olayın hem İsrail'in Türkiye ile ilişkilerini daha da bozacağını hem de bu ülkenin uluslararası alandaki itibarının zarar göreceğini yazdı. İsrail'in Avrupa'dan gelen tepkiler nedeniyle bu bölgeyle de ilişkilerinin olumsuz etkileneceği yorumunu yapan FT, İsrail'in, Avrupa hükümetlerinin tepkisinden çok Avrupa kamuoyunun tepkisinden çekindiğine dikkati çekti. İsrail'in yardım gemilerine saldırısının ABD'de memnuniyetsizlik yaratan tarafının ise başka olduğunu kaydeden FT, ABD Başkanı Barack Obama'nın İran üzerindeki baskıyı arttırmak gibi önem verdiği daha başka konularla ilgilenmek yerine, İsrail saldırısının yarattığı bu diplomatik krizle uğraşmak zorunda kaldığını belirtti. Gazete başyazısında ise, "İsrail denizde boğuldu" başlığı altında, İsrail'i korsanlık yapmakla suçladı. Yazıda Orta Doğu Dörtlüsü ve BM Güvenlik Konseyi'ne çağrı yapılarak, İsrail'e artık çok ileri gittiğinin açıkça söylenmesi gerektiği ifade edildi.

İspanya'nın önde gelen sol görüşlü gazetelerinden El Pais, "İsrail, uluslararası yasalara saldırıyor" ifadesini başlığında kullandı ve İsrail'in "orantısız bir müdahale yaptığı konusunda herkesin hemfikir olduğunu" belirtti. Saldırının, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu "gerçek ve derin bir soruşturma yapmaya zorladığını" yazan El Pais, "İsrail'in uyguladığı şiddet, geleceği daha da kötü bir belirsizliğe sokuyor. İsrail hükümeti sadece, bölgedeki tek müttefiği Türkiye'yi tamamen kaybedip, izole olmakla kalmıyor aynı zamanda başlayan barış görüşmelerinde başa dönüyor. İsrail'in ahmakça suçları, Arap dünyasında da öfke yaratıyor ve Hamas'a oksijen veriyor" görüşünü savundu.

"İsrail'in korsanca saldırısı uluslararası öfke yaratıyor" başlığını atan El Mundo gazetesi de saldırıyı AB'nin, "kabul edilemez" olarak nitelendirdiğini ve hemen kınadığını, tüm dünyada protesto gösterileri yapıldığını, AB, ABD, BM gibi uluslararası komitelerin İsrail'den açıklama istediğini yazdı.

İtalya basını da İsrail'in 6 gemiden oluşan insani yardım konvoyuna düzenlediği kanlı saldırıya geniş yer ayırdı.

Corriere della Sera gazetesi, ''İsrail saldırdı, kıyımla sonuçlandı'' manşetini attı. Gazetede 9 sayfanın ayrıldığı haberin detaylarında olay her yönüyle yorumlandı. ABD Başkanı Barack Obama ve İsrail Başbakanı Netanyahu arasında yapılması planlanan görüşmenin saldırının ardından iptal edildiğine vurgu yapılan haberde, "Eylemcilerin gemisinde katliam, dünyada şok" alt başlığı altında İsrailli Yazar Amos Oz'un, "Büyük bir aptallık hatası. Şimdi, hükümet Gazze kuşatmasını kaldırmalı" yorumuna yer verildi.

La Repubblica Gazetesi manşetten "Barış gönüllülerinin gemisinde kıyım" başlığını kullandığı haberde, "İsrail, Gazze'ye yardım konvoyuna saldırdı, 9 ölü. Tüm dünya kınadı" alt başlığını kullandı. "Gazze'ye yardım için garip konvoyda, militanlar, diplomatlar ve yazarlar bulunduğu belirtilen haberde, ABD'nin Irak eski Büyükelçisi Edward El Peck, İrlanda'dan Nobel Barış Ödüllü Mairead Corrigan Maguire, İsveçli yazar Henning Mankell, Radikal İsrailli Arapların Lideri Şeyh Raed Sallah, Piskopos Hilarion Capucci, İtalyan gazeteci Angela Lano'nın da yer aldığı vurgulanan verilen haberde, "Türkiye kızgın. Ölenler için intikam" alt başlının altında "Kıyımın ardınlar binler sokağa döküldü", "Napolitano derin üzüntü duydu; Bu yolla barış uzaklaşır" ifadeleri kullanıldı. İsrailli yazar David Grossman'in "Bir suç eylemiydi. Kavga ve intikam ateşini yeniden yaktılar'' yorumu da yer buldu.

La Stampa Gezetesi de 7 sayfa ayırdığı saldırı haberini "Gemiye saldırı. İsrail'e soruşturma" manşetiyle duyurdu. Alt başlıkta, "Gazze'ye yardım konvoyuna saldırıldı. Türk feribotunda 10 ölü, 4 İtalyan hapiste" denilirken, İsrailli yazar Abraham Yehoshua'nın "Aptalca bir saldırıydı. Haddinden fazla sert bir tepkiydi. Komandoların kullanılmasını gerektiren hiç bir neden yoktu. Türkiye ile ilişkilerin kötüye gitmesi çok önemli. Bizim komşumuz ve İsrail'in doğuşundan itibaren dostumuz. Hala Türkiye bizim için çok önemli" yorumu yer buldu.

İl Manifesto
gazetesi de israil saldırısını ''Terörün ülkesi' başlığıyla manşetten verdiği haberde, "Gazze'ye insani yardım girişimi kanla paramparça oldu. İsrail bir Türk gemisine saldırıp kıyım yaptı. En az 9 ölü, onlarca yaralı, yüzlerce barış gönüllüsüyle irtibat sağlanamıyor. İtalyan hükümeti önce barış gönüllülerini provakasyonla suçladı, sonra fikir değiştirdi" iddiasında bulundu.

Yaklaşan Saat, 01/06/2010


ys@yaklasansaat.com

ana sayfa| evren| gezegenler| dünyamiz| dinler| eski kavimler| cin-şeytanlar| haberler| yorum-analiz| seslendirmeler| videolar| site haritası| iletişim| forum| ys kitapları

Bu sitedeki yazı, resim ve dökümanlar, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Yaklaşan Saat'in resmi twitter adresi aşağıdadır. Bu hesabın dışındaki diğer hesaplarla Yaklaşan Saat'in bir ilgisi yoktur: @yaklasansaat