yaklaşan saat
kuranda islam, kuran ışığında araştırmalar


 



Rus Çiftçileri: ''Hayatımız Boyunca Böyle Kuraklık Görmedik''

Rusya, şiddetli kuraklık ve kontrol edilemeyen pek çok yangının tahrip ettiği mahsullerden sonra, yıl sonuna kadar tahıl ihracatına yasak koydu.

Rusya, dünyanın en büyük buğday, arpa ve çavdar üreticilerinden birisi ve bu yasakla birlikte, Orta Doğu gibi bölgelerde ekmek fiyatlarında artış olması muhtemel gözüküyor. Bu önlemler, yerli gıda fiyatlarını kontrol altında tutmaya yönelik olarak alındı. Fakat tarım bakanlığı verileri, bu senenin mahsulünün ülke içi ihtiyaçları bile karşılayamayacağını ortaya koyuyor. Tahıl hasadı, geçen sene ile kıyaslanırsa en az üçte bir oranında azaldı.

Rusya'da bulunan BBC'den Richard Galbin, Rusya'nın, ülkedeki fiyatların ani yükselmesini engellemek için ihracatı geçici olarak yasaklamasının sürpriz olmadığını söylüyor. Muhabirlerin verdiği bilgiye göre, geçici yasak daha çok ekonomi açısından harekete geçirildi. Ruslar ekmeği neredeyse her şeyle yiyorlar ve ekmek fiyatlarındaki artış, geleneksel olarak toplumsal huzursuzluğu besleyen bir güce sahip.

Ülke liderleri, şu ana kadar yasağın ne zaman biteceğine ilişkin bir şey söyleyemiyorlar. Başkan Dimitry Medvedev, önlemlerin yılsonuna kadar kaldırılabileceğini ön gördü. Fakat Başbakan Vladimir Putin, yasağın 2011'e kadar devam etmesini önerdi. Başbakan Putin, bu seneki mahsulün, geçen senenin 97 milyon tonluk mahsulünden daha az, yaklaşık 60 milyon ton olabileceğini ve Rusya'nın yerel tüketimini karşılamak için neredeyse 80 milyon tona ihtiyaç olduğunu, bu yüzden; bu yasağa rağmen Rus tüketicilerinin ihtiyacını karşılamak için yaklaşık 20 milyon tonluk açığın ortaya çıkabileceğini belirtti.
Kremlin, konu üzerindeki görüşmelerin ekimde yapılacağını söylüyor. Geçtiğimiz yıl Rusya, 2009 hasadının dörtte birini dışarıya ihraç etmişti. Rusya, mayasız ekmek yapmaya uygun olan yumuşak tipte buğday üretiyor. Bu yüzden, ürettiği buğdayın çoğunu Orta Doğuya ihraç ediyor. Mısır, Rusya'nın en büyük pazarı konumunda bulunuyor. Onu Türkiye, Suriye, İran ve Libya takip ediyor. Uzmanlar, kısa vadede ekmek fiyatlarında küçük artışlar olabileceğini söylüyor. Fakat buğday fiyatlarının, sonunda tekrar düşeceğini çünkü; dünyanın en büyük ihracatçısı olan Amerika'nın, bu yılki mahsulünün bereketli mahsul olduğunu bildirdiğini söylüyorlar. Bu hafta ekonomistler, sıcak dalgasının ve kontrol edilemeyen yangınların etkisiyle Rusya'nın ekonomik çıktılarında 15 milyar dolar azalma olacağını ön gördüler. Yok olan yüzlerce evin yeniden inşasının maliyetini içermeyen bu rakamların, en son yaşanan küresel krizden sonra, ülkenin kalkınmasını yavaşlatacağı tahmin ediliyor.

50'den fazla insan alevler içinde yaşamını yitirdi ve birçok insanın da Moskova ve diğer bölgeleri saran dumandan olumsuz etkilendiği düşünülüyor. Moskova'nın günlük ölüm oranı, normalde yılın bu zamanında olan ölüm oranının iki katı. Yetkililer, bunu sıcaklar ve dumanla ilişkilendirmemek konusunda dikkatli davranıyorken, doktorlar bunu gayri resmi olarak söylüyorlar. Acil Durumlar Bakanlığı'na göre, 500'den fazla kontrolsüz yangın ülke çapında devam ediyor. Bunların içinde Moskova'nın 400 km doğusundaki Sarov'da bulunan ana nükleer araştırma tesislerinin doğusunun tutuşması da bulunuyor. Bu ayın başlarında, alevler bu bölge yakınlarında kontrolden çıkınca, bütün nükleer ve patlayıcı maddeler önlem olarak buradan kaldırılmıştı. Bu alevler kontrol altına alındığında bu maddeler Sarov'a geri götürüldü. Bununla beraber, Rosatom bölge atom işletmelerinden Sergei Novikov, Associated Press'e bu maddeleri, tekrar bölgenin dışına taşımak için acil bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Normalde Güney Rusya'nın verimli toprakları, dünyayı beslemeye yardım ediyor; bu topraklarda yetişen tahıllar, ihracat için milyonlarca ton buğday, arpa ve diğer hububatları sağlıyor. Fakat bu sene değil. Çünkü bu sene, toprak kavruldu ve birçok mahsul soldu. Alexander Kastrov gibi çiftçiler, topraklarının durumuna inanmakta zorlanıyor ve ''Hayatım boyunca böyle bir şey olmadı, böyle bir kuraklık hiç olmadı'' diyor.

Ülke çapında, un fiyatlarında büyük artışların olduğu rapor ediliyor. Moskova'da ekmek zaten çok pahalı, bazı marketlerde yaklaşık %20 oranında fiyat artışı var ve insanlar bundan şikâyetçiler.

Güncelleme: 13/09/2010
Kaynak:
Richard Galpin, ''Russia Ban on Grain Export Begins'', BBC News, çev. Hatice Öztürk, yaklasansaat.com, 15/08/2010.



ys@yaklasansaat.com

ana sayfa| evren| gezegenler| dünyamiz| dinler| eski kavimler| cin-şeytanlar| haberler| yorum-analiz| seslendirmeler| videolar| site haritası| iletişim| forum| ys kitapları

Bu sitedeki yazı, resim ve dökümanlar, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Yaklaşan Saat'in resmi twitter adresi aşağıdadır. Bu hesabın dışındaki diğer hesaplarla Yaklaşan Saat'in bir ilgisi yoktur: @yaklasansaat