Pakistan ve Çin'deki Sel Felaketleri Yaklaşan Saat'in Habercisi mi!
Pakistan'ı etkisi altına alan yoğun yağmurlarla oluşan su baskınları, şimdiye dek tam 1.500 kişinin ölümüne neden olurken, 13 milyondan fazla insanın da hayatını olumsuz yönde etkiledi.
Birleşmiş Milletler, bu sellerin, dünyada yaşanan son üç büyük felaketten daha fazla insanı etkileyebileceği uyarısında bulundu.
Korkunç rakamlar, 2004 Hint Okyanusu tsunamisi, 2005 Kaşmir depremi ve 2010 Haiti depreminin toplamından daha yüksek bir sayıyı işaret ediyor. Sel felaketinde evleri yıkılan, yapay adacıklara yerleşmek zorunda kalanları kurtarma çalışmaları hızla devam ederken, rakamın gittikçe yükselmesi de bunu oldukça zorlaştırıyor. Kurtarma işçilerinin 600.000'den fazla insana henüz ulaşamadığı bildiriliyor.
Olanaksızlıklar nedeniyle yetersiz kalan arama kurtarma ve yardım çalışmaları yağışların sürmesi nedeniyle adeta durma noktasına geldi. Pakistan donanmasına bağlı gemiler, sel felaketinden etkilenen yüz binlerce kişiye yardım etmek için devrede ancak meteorolojinin yağışların süreceği yönündeki uyarısı herkesi umutsuzluğa sürüklüyor. Son seksen yılın en büyük sel felaketiyle karşı karşıya kalan Pakistan Hükümeti çaresiz. Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani uluslararası toplumdan yardım istedi:
"İçinde bulunduğumuz kriz anında uluslararası topluma Pakistan'ın acısını hafifletmek için yardım etmeleri yönünde çağrı yapmak istiyorum. Aynı zamanda uluslararası toplumun bazı üyelerinin hızla yardım etmiş olmasından dolayı teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum.''
FELAKET FELAKETİ İZLEDİ
Birleşmiş Milletler'in Özel Temsilcisi Jean-Maurice Ripert de Pakistan halkının karşı karşıya kaldığı felakete tanıklık edenlerden ve izlenimlerini şöyle aktarıyor:
''Hafızalarda, yaşanan dramla kıyaslanabilecek herhangi bir felaket yok. Bu Pakistan'ın karşı karşıya kaldığı en korkunç sel felaketi. Üstelik bu sel felaketi, yaşanan bir insani felaketin tam ardından yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl ordu ile militanlar arasındaki çatışmalar nedeniyle 3 milyon kişi yerinden olmuştu. Özetle bir felaketin ardından hemen ikinci bir felaket yaşanıyor.''
Geçtiğimiz yıl Svat vadisinde yaşayan milyonlarca Pakistanlı, Taliban militanları ile ordu arasında yaşanan çatışmadan kaçmak zorunda kalmıştı. Şimdiyse bir doğal felaketin yol açtığı yıkımdan kaçıyorlar. Meteorolojinin tahminleri hiç iç açıcı değil. BM Yetkilisi Ripert de, aynı noktaya işaret ediyor:
''Muson yağmurları döneminin henüz başındayız. Ay sonuna kadar daha fazla yağış olmasından endişe ediliyor. Selin yol açtığı yıkım tahmin ettiğimizden de büyük.''
NATO DEVREYE GİRDİ
Yaklaşık 30 bin Pakistan askeri köprülerin yeniden inşa edilip yardımların insanlara ulaştırılabilmesi için aralıksız çalışıyor. NATO, Pakistan'ın talebi üzerine yardımların ihtiyaç duyulan bölgelere askeri uçaklarla ulaştırılmasına destek verileceğini duyurdu. Uluslararası toplum milyonlarca dolar tutarında yardım yapıyor. Ancak uzmanlar Pakistan'ın yaralarını sarması için zamana ve çok daha fazla mali desteğe ihtiyaç duyduğuna vurgu yapıyor.
ÇİN'DE ÖLÜ SAYISI 702'Yİ BULDU
Öte yandan Çin'in güneybatısındaki Gansu eyaletinde önceki gün meydana gelen toprak kaymalarında ölenlerin sayısının 702'yi bulduğu açıklandı. Şinhua haber ajansı yerel yetkililerin açıklamasına dayanarak, Couçü ilçesinde 1042 kişinin halen kayıp olduğunu bildirdi. Ülkenin güneybatısındaki Gansu eyaletinde yaşanan toprak kaymasında en az üç köy dümdüz oldu. Hükümet bölgeye 3 bin civarında asker ve 100 sağlık görevlisi gönderdi. Arama çalışmalarını yöneten bir yetkili Xinhua'ya yaptığı açıklamada.
''Sele kapılan insanların yerlerini tespit etmek çok zor. Hayatta kalma şansının ne kadar olduğunu söylemek bile neredeyse imkansız'' dedi.
Yaklaşan Saat, 10/08/2010
|