Süper Kütleli Karadeliklerin "Kayıp Halkası" Bulundu!
"Nature" dergisinde yayımlanan bir araştırmada, Avrupa Uzay Ajansı'nın uydusu XMM-Newton tarafından yeni bir karadeliğintespit edildiği belirtildi.
Araştırmada, bu yeni tip kara deliğin "süperkütleye" sahip karadelikler zincirinin "kayıp halkasını" teşkil ettiğinin düşünüldüğü kaydedildi. Kütlesi birkaç milyon Güneş kütlesiyle, birkaç milyar Güneş kütlesi arasında değişen süperkütleli karadelikler, çoğu galaksinin merkezinde bulunuyor.
Araştırmayı yapanlardan ve Toulouse'daki Uzay Işınımı Araştırmalar Merkezi'nde görevli Fransız astrofizikçi Didier Barret'ye göre, süperkütleli karadeliklerin nasıl oluştuğu bilinmiyor. Barret:
"Bir varsayıma göre bu tip karadelikler, daha küçük karadeliklerin bir araya gelmesinden de ortaya çıkmış olabilir" diyor.
Araştırmaya göre, HLX-1 adı verilen karadelik, Dünya'ya 290 milyon ışık yılı uzaklıktaki, ESO 243-49 adlı galaksinin çevresinde bulundu. (1 ışık yılı = 9.500 milyar kilometre). Karadeliğin, son derece parlak X ışınları yayan bir kaynak olarak tespit edildiği belirtildi.
Fransız Uzay Araştırmaları Merkezi ve İngiliz Leicester Üniversitesi yayımladıkları bildiride, HLX-1'in X ışınlarının parlaklığını olağanüstü olarak nitelendirdi. Bildiriye göre, parlaklık, Güneş'in parlaklığından 260 milyon kat daha fazla.
Bilim adamları, maddenin, karadeliğe düşerken ısındığını ve yutulmadan evvel X ışınları yaydığını kaydediyor.
Güncelleme: 04/07/2009
sabah, 02/07/2009 |