Bir Kadeh Alkol: Kanser Yapıyor!
Az içildiğinde yararlı olduğu belirtilse de, yeni bir araştırma, her gün düzenli olarak içildiğinde bir kadeh alkolün bile, kanser riskini artırdığını ortaya koydu.
Araştırmaya göre, vücutta kanser yapıcı moleküle dönüşen alkolün, ağız, boğaz, kalın barsak, rektum, meme, karaciğer, yemek borusu ve gırtlak kanseri riskini % 168'e kadar artırabildiği ortaya çıktı.
Fransa Ulusal Kanser Enstitüsü'nden Dominique Maraninchi ve Fransa Halk Sağlığı Genel Müdürü Didier Houssin, günde bir kadehin ağız, boğaz ve gırtlak kanseri riskini; % 168, yemek borusu kanseri; % 28, meme kanseri; % 10 ve kalın barsak-rektum kanseri; % 9 artırabileceğine dikkati çektiler.
Bilim adamları, riskin, alkol türüne göre değil, günde içilen alkol miktarına göre arttığını vurguladılar. Vücutta alkolün, özellikle karaciğer ve ağızda bulunan, alkol dehidrojenaz adlı enzim tarafından, kimyasal maddelerden, hidrojeni ayıran asetaldehit molekülüne dönüştüğünü ve enzimin başka bir enzim tarafından yok edildiğini belirtiyorlar. Kanserojen molekülün birikiminin, fazla alkol tüketen ya da genetik olarak asetaldehidini çok yavaş azaltan bünyelerde, yüksek seviyede kaldığını ifade ettiler.
Bilim adamları, kanserden korunmak için meyve sebze tüketilmesi, et ve şarküteri ürünleri tüketiminin azaltılması ve fiziksel faaliyetler yapılması önerisinde bulundular.
Güncelleme: 19/02/2009
tımeturk, 18/02/2009 |