yaklaşan saat
kuranda islam, kuran ışığında araştırmalar


 



Dünya'ya Çarpma Olasılığı Yüksek: Asteroitler Aranıyor!

Seçkin bilim insanlarından oluşan bir grup, Dünya'ya çarpma olasılığı olan asteroitleri saptamanın ve gerekirse gezegenimizi bu cisimlerden
koruma
nın en güvenli yolunu arıyor. "yıkıcı asteroit"leri önceden bulabilmek amacıyla yapılan bu çalışmanın başlama nedeni, Apophis adlı bir asteroit.

2004'te keşfedilen Apophis, yaklaşık 300 m çapında ve 50.000.000 ton ağırlığında. Güneş Sistemi'nin oluşmaya başladığı dönemden kalan bu dev kaya, Dünya'ya Yakın Cisimler'den (DYC) biri. Bu cisimlerin yörüngeleri Dünya'nın çok yakınından (195.000.000 km'den daha yakın) geçer. Apophis, 2004'te Dünya'nın 27.000.000 km uzağında ilk keşfedildiğinde, kısa süreli bir heyecan yaratmıştı. İlk gözlemlerin sonuçlarına göre, gezegenimize çarpma olasılığı %2,7 olarak hesaplandı. Ancak kısa bir süre sonra durumun böyle olmadığı ortaya çıktı.

Bilim insanları, asteroiti gözlemleyip inceledikçe; 2029'da yakınımızdan geçip zararsızca uzaklaşacağını belirledi. O yıl yörüngemizin kesişeceği cisim, yedi yıl sonra 13 Nisan 2036'da geri gelecek ve bu kez çarpışma olasılığımız 1/44.000 olacak. Gökbilimciler, Apophis'in yörüngesinde ortaya çıkabilecek en küçük değişikliğin çarpma olasılığını da değiştireceğini belirtiyorlar. 2029'da çarpışma olmayacağını söyleyebildikleri halde 2036'daki yakınlaşma için aynı şeyi şimdilik söyleyemiyorlar.

2020'ye gelindiğinde, yörüngeleri Mars ile Venüs'ün arasında olan DYC'lerden, çapı 140 m'den büyük olanlarının %90'ını saptamayı amaçladıklarını belirten bilim insanları, bunlardan %20'sini; olası tehdit olarak sınıflandırıyor.

Araştırmacılar şimdiye dek 5000 DYC tanımladı, bunlardan 789'unu da Dünya için olası bir tehdit olarak sınıflandırdı. Gökbilimciler, sürdürdükleri çalışmalara dayanarak; en az 66.000 DYC daha bulunacağını ve bunlardan 18.000 kadarının da olası tehdit olarak sınıflandırılacağını öngörüyor.

Bilim insanları, günün birinde, bu cisimlerden biriyle çarpışmanın kaçınılmaz olduğunu belirterek, birkaç yüzyılda bir bizi endişelendirecek bir DYC çıkacağını söylüyorlar. "Dünyamız yarın bir çarpışma yaşayabilir" diyen araştırmacılar, bazı küçük asteroitleri fark edebilmek için 24 saat gibi kısa bir süreleri olduğunu anımsatıyorlar ve ekliyorlar:

"Çok daha tehlikeli büyüklükte olanlarını onlarca yıl önceden saptayabileceğimizi ve bizim için bir tehdit oluşturmadan yörüngelerini değiştirebileceğimizi varsayıyoruz."

Bilim insanlarının olası tehditleri bulduktan sonraki görevi de, bunları savuşturmak için geliştirilen yöntemleri incelemek ve en uygun olanını seçmek. Savuşturma yöntemlerinin arasında nükleer bombalar, patlayıcılar, cismi yörüngesinden saptırmak için onu iten ya da çeken uzay araçları var. Bunlar arasında sıra dışı bazı çözüm önerileri de bulunuyor. Örneğin asteroitin yüzeyini boyayarak Güneş ışınlarının ısıtma düzeyini artırıp cismin yönünü değiştirmek, ya da bir yapay uyduyu "çekici" olarak kullanmak. Araştırma grubuna söylenen şeylerden biri de, bu cisimlerin olabildiğince erken bulunmasının gerekliliği. DYC Dünya'dan uzaktayken; yörüngesi daha az güç kullanarak değiştirilebilir.

Bilim insanları, bir asteroitin yörüngesini değiştirebilmek için; tam şeklini, ağırlığını ve yapısını bilmeleri gerektiğini söylüyor. Apophis, 2029'da yakınımızdan geçerken yörüngesi daha hassas bir şekilde çıkarılacak ve hakkında daha çok bilgi edinilecek. Bu veriler de, gökbilimcilerin 2036'daki karşılaşmada neler olacağı konusunda daha net görüşleri olmasını sağlayacak.

Güncelleme: 16/02/2009
Kaynak: 1) "Scientists Seek Ways to Ward off Killer Asteroids"
, physorg.com
2) "Predicting Apophis' Earth Encounters in 2029 and 2036", nasa.gov, (Bilim ve Teknik, Özden Hanoğlu, Şubat 2009)


 

ys@yaklasansaat.com

ana sayfa| evren| gezegenler| dünyamiz| dinler| eski kavimler| cin-şeytanlar| haberler| yorum-analiz| seslendirmeler| videolar| site haritası| iletişim| forum| ys kitapları

Bu sitedeki yazı, resim ve dökümanlar, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Yaklaşan Saat'in resmi twitter adresi aşağıdadır. Bu hesabın dışındaki diğer hesaplarla Yaklaşan Saat'in bir ilgisi yoktur: @yaklasansaat