Dünya: Bulaşıcı Hastalıklar Tehdidi Altında!
Trust of America's Health organizasyonunun son raporuna göre, gelişmekte olan ülkeler, daha önce bilinmeyen salgın hastalıkların kaynağı olabilir. Yaklaşık 170.000 Amerikalı, yeni veya unutulmuş enfeksiyonların yeniden ortaya çıkmasından dolayı hayatını kaybetti. Bu enfeksiyon hastalıklarından bir kısmını, diğer ülkelerden Amerika'ya gelenler oluşturuyor.
Amerika'nın bugünkü raporuna göre, bugünlerdeki yeni hastalık tehditleri çok önemli. Bu konuyla ilgili Amerika'daki( Google.org) Organizasyon, salgın hastalıklarla uğraşan epidemiyolojistlere 15 milyon dolar tahsis etti. Amaç, yeni hastalıkların ortaya çıkabileceği sıcak noktaları bulmak, yeni mikropları keşfetmek, bunlar üzerinde çalışmak ve hastalığın ilerlediği ülkelerde, erken önleme sistemi oluşturmak. Bu yüzden yerel yetkililer, önceden ortaya çıkan hastalıkları, küresel bir duruma ulaşmadan önce, kontrol altında tutmaya çalışıyor.
Google.org yöneticisi Larry Brilliant, küresel çaptaki ekonomik kriz sebebiyle, pek çok bölge, sağlık hizmeti harcamalarında kesinti yapmak zorunda kalacağı için muhtemel salgın hastalıkların, artabileceğini söyledi.
Viral bir ateşle kendini gösteren chikungunya, ABD'ye ulaşacak olan bir sonraki salgın hastalık olabilir. Bu kelime, bir Afrika dili olan Makonde'den geliyor. Chikungunya, sivrisinekler yoluyla taşınan bir hastalık. Her ne kadar chikungunya hastalığı bulaşmış birindeki belirtiler, şiddetli gribe benziyor olsa da, bu kişi, yaşamı boyunca hastalıktan dolayı sıkıntı çekiyor.
Bu hastalık, Doğu Afrika'dan, Hint Okyanusu'ndaki adalara yayıldı. Burada, 266.000 insan hastalığa yakalandı ve bunlardan 255'i öldü. Daha sonra virüs, Hindistan Yarımadası'nı fethetmeye devam etti. 1.5 milyon insan hastalığa yakalandı ve 90.000'i öldü. Virüs, şu anda Amerika'da yaşayan Asya kaplan sivrisineklerine adapte olmuş durumda ve doğruca Güney-Doğu Asya'ya hareket ediyor.
Ağustos ayında chikungunya, İtalya'nın Ravenna bölgesinde ortaya çıktı. Güney Hindistan'da yaşayıp, İtalya'ya akrabalarını ziyarete gelen kaplan sivrisinekleri, enfeksiyonu buradan yayıyor. Sonuçta, yaklaşık 250 insan hastalığa yakalandı.
Günümüzde, tehlikeli ve ölümcül hastalıklar, Dünya'yı hızla fethedebilir. Örneğin meşhur SARS virüsü Dünya'ya sadece 1.5 ayda yayıldı. Virüs sebebiyle 8000'i aşkın insan hastalandı ve bunlardan 755'i öldü.
Modern tıp, yeni bulaşıcı hastalıkları, geçmişte kalan vakalar olarak görmesine rağmen, düzenli olarak görülebildiği gerçeğini kimse aklından çıkarmamalıdır. Lejyoner hastalığı(Legionella pneumophila olarak adlandırılan bakterinin neden olduğu bir tür akciğer enfeksiyonudur (pnömoni)), kuş gribi, salmonella, aids ve tüberkülozun birkaç yeni tipi, son yıllarda adından çokça söz ettiren hastalıklardır.
Bulaşıcı hastalıklar, 1 yılda, 57 milyon insanın ölümüne sebep oluyor, bu ise Dünya'daki ölüm oranının % 26'sına denk düşüyor. AIDS, TB(tüberküloz) ve Malarya(sıtma), toplam 6 milyon insanın ölümüne sebep oldu. Dünya çapında bir salgın olduğu takdirde, ölüm oranı daha da artacak. Lassa Ateşi, Rift Valley Ateşi, Marburg Virüsü, Ebola Virüsü ve Bolivya Hemorojik Ateşi, pandemik olma özelliği taşıyan son drerece bulaşıcı ve ölümcül hastalıklar.
Bununla birlikte, pandemiğe(salgına) neden olabilecek kadar etkili olan yayılma kabiliyeti sınırlı. Çünkü, bu virüslerin yayılmasında, enfekte olmuş vektör(aracı) ile yakın temas gerekir. Ayrıca, bir vektörün enfekte olması ve bulguların(belirtilerin) başlaması arasındaki kısa süre, vektörleri, hızlı bir şekilde karantina altına almada, sağlık uzmanlarına zaman kazandırmaktadır. Böylece, patojenlerin başka yerlere taşınmasında, onlara engel olmaktadır. Patojenlerin daha yaygın zarar verme potansiyelini yükseltebilen genetik mutasyonlar meydana gelebilir. Bu durum da, salgın hastalık özelliğinden dolayı uzmanların yakın gözlemini gerektirir.
Güncelleme: 08/02/2009
Kaynak: "Chikungunya and Other Previously Unknown Diseases May Conquer the World", english.pravda.ru, Çev. Tuğba Kargıoğlu, yaklasansaat.com, 13 Kasım 2008.
|