Kırılan Kemik İçin: "Kemik Dolgusu" Geliştirildi
İngiliz bilim adamları, kırılıp bozulan kemiklerin daha çabuk ve acısız onarılmasına yardımcı olmak amacıyla, vücuda enjekte edilebilen kemik dolgusu geliştirdi.
Nottingham Üniversitesi'nde geliştirilen dolgu, vücudun kırık bölgesine enjekte edildiğinde, kısa bir süre içerisinde sertleşiyor ve zaman içerisinde kendiliğinden çözünerek vücuda uyum sağlıyor. Kemik kırıklarının iyileştirilmesi için, hali hazırda kullanılan kemik çimentosunun aksine; kemiğin dokusuna zarar vermeyen ve sertleştiği sırada hastaya acı vermeyen dolgu, çok ince bir iğneyle, istenilen bölgeye enjekte edilebildiği için, en ağır kırıklarda bile cerrahi operasyon ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
Prof. Dr. Kevin Shakesheff'in buluşu olan "kemik dolgusu", geçtiğimiz hafta prestijli bir tıbbi icat ödülü kazandı. Dolgunun, vücudun doğru parçasına kolaylıkla enjekte edilebildiğini söyleyen Shakesheff:
"Bu dolgu malzemesinin, kemik hücrelerini sararak, onların hayatta kalmasını sağlıyor ve gelişmelerine yardım ediyor. Enjekte edilebilen kemik dolgusu, yaklaşık 18 ay içinde ABD'de kullanılabilecek" dedi.
Güncelleme: 04/01/2009
zaman, 03/01/2009 |