Andromeda'da Keşfedilen Bir "Gezegen": "Dünya"ya Çok Benziyor
Almanya'nın güneybatısında Heidelberg kentinde bulunan Max Planck Fen Bilimleri Atomaltı Fiziği Araştırma Kurumu, Dünya'dan 2 milyon ışıkyılı uzaklıkta bize en yakın gökada olan Andromeda'daki bir gezegenin koşullarının, Dünya'nın koşullarının neredeyse aynı olduğunu söylüyor.
Bilim dünyasını çok heyecanlandıran keşifle ilgili olarak, Astrofizikçi Sascha Kempf şunları söyledi:
"14 bin km çaplı gök cismindeki sıfır derece sıcaklık, hem don, hem erime, hem buharlaşma için eşik değer taşıyor. Ve buradan yükselen güzel, kara buhar bulutunu kaydetmiş bulunuyoruz. Bu bulutlar, yumuşakçalar, kafadan-bacaklılar, bizde fosilleri bulunan envai çeşit balık ve iğneyapraklılara benzer çok zengin bitki ortüsü için, son derece uygun bir ortam oluşturur."
Dünya'nın jeolojik zaman dilimlerinden, 395-280 milyon yıl önceki Devon'a çok benzeyen bilgisayar bulguları elde eden astrofizikçilerle, jeologlar:
"Bu gezegende yaşam mutlaka var. Çünkü gezegenin çapı ve beslendiği Güneş'in (yıldızın) uzaklığı, Güneşimiz-Yer'e uzaklığına yakın, yani tahminen 14 bin km ve 168 milyon km uzaklıkta" diyor.
Bu keşfi, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) da onayladı. Büyük buluşu, NASA'ya bağlı ve Pasadena'da yerleşik Jet Motorları Araştıma Merkezi'de (Jet Propulsion Laboratory: JPL) tespit etti.
Güncelleme: 03/04/2009
AA, (taraf), 02/04/2009 |