yaklaÅŸan saat
kuranda islam, kuran ışığında araştırmalar


 



Polikarbon Kaplar: Cinsiyet Bozukluklarına Neden Olabilir

Plastik şişelerin yanı sıra, BPA, dişçilikte alaşımlarda, dolgu macunlarında, aliminyum besin kaplamalarında ve içecek kutularında  da bulunmaktadır.

Harvard School of Public Health'in yeni bir araştırmasına göre, polikarbondan yapılmış şişelerden içen katılımcıların idrarlarında, üçte iki oranında BPA'nın arttığı görülmüştür.

Bilim insanları ilk olarak polikarbon kapların, içlerindeki sıvı bisphenol A(BPA) kimyasalını açığa çıkardığını ispatlamıştı.

BPA'nın hayvanlarda üreme oluşumunu engellediği gösterilmiş ve insanlarda da kalp rahatsızlıkları ve diyabetle ilişkilendirilmişti.

Uzmanlar, bebeklerin büyük bir risk altında olduğu konusunda uyarıyor. Çünkü ısınmış bebek biberonları, serbest kalmış BPA miktarını arttırıyor. Araştırmayı yapan HSPH and Harvard Medical School'da epidemiyoloji bölümünde doçent Karin B. Michels, şöyle diyor:

"Polikarbondan yapılmış şişelerden sadece bir hafta boyunca soğuk sıvı içiminin, idrardaki BPA seviyesini üçte ikiden daha fazla arttırdığını gördük. Eğer bu şişeleri bebek şişelerinde olduğu gibi ısıtırsanız, BPA seviyesinin epeyce yüksek olacağını düşünüyoruz. Bebekler, BPA'nın endokrin bozulmalarına duyarlı olduklarından, bu konu endişe vericidir."

Çalışmaya katılan 77 öğrenci, önce BPA miktarlarını minimuma idirmek için 1 haftalık "temizleme" fazı boyunca paslanmaz çelikten yapılmış şişelerden soğuk içecekler içtiler. Daha sonra katılımcılara, polikarbondan yapılmış iki şişe verildi ve gelecek hafta boyunca tüm soğuk içecekleri bu şişelerden içmeleri istendi. Sonuçlar, katılımcıların polikarbondan yapılmış şişelerden içmelerinden sonra, idrarlarındaki BPA konsantrasyonunun % 69 arttığını gösterdi.

Geçmiş araştırmalarda BPA'nın, polikarbon şişelerden içindekilere geçtiği bulunmuştu. Ancak bu araştırma, insanlarda idrardaki BPA konsantrasyonunun artışını göstermesi bakımından ilktir.

"Environmental Health Perspectives"de yayınlanmış araştırmaya göre, çalışmanın önemlerinden birisi, öğrencilerin normal bir şekilde şişelerden içmesidir. Ayrıca, ısıtmak, polikarbondan BPA filtrelenmesini arttırdığı için, öğrenciler şişelerini bulaşık makinesinde yıkamadılar ve içine sıcak sıvılar koymadılar.

Kanada, 2008'de polikarbon şişelerde BPA kullanımını yasakladı. İnsanlarda BPA'nın zararlı etkileriyle ilgili kanıtların artmasıyla araştırmayı yapanlar, ileriki araştırmalarda BPA'nın bebeklerdeki etkisi ve yetişkinlerdeki üreme bozuklukları ve meme kanseriyle olan ilişkisine bakmanın gerek olduğuna inanıyorlar.

Çoğu yetişkin, vücudunda BPA taşıyor, ancak riskler hakkında uzman görüşleri farklıdır.
Avrupa Gıda Güvenlik yetkilisi, insanların doğal olarak kimyasalı vücutlarında daha az zararlı bir maddeye dönüştürdüğüne inanıyor. Harvard araştırmacısı Jenny Carwile, şöyle söylüyor:

"Geçmiş çalışmalar, BPA'nın sağlığa olan kötü etkilerini göstermişken, bu çalışma, polikarbon plastik şişelerin vücuttaki BPA miktarına önemli etkisi olup olmadığıyla ilgili bulmacanın kayıp parçasını oluşturmaktadır."

BPA, dişçilikte alaşımlarda, dolgu macunlarında, aliminyum besin kaplamalarında  ve içecek kutularında da bulunmaktadır.

Güncelleme: 25/05/2009
Kaynak:
Murray Wardrop, "Drinking from Plastic Bottles 'İncreases Exposure to Gender-Bending Chemical'", telegraph.co.uk, Çev. Şerife Bayraktar, yaklasansaat.com, 22/05/2009.

 


 

ys@yaklasansaat.com

ana sayfa| evren| gezegenler| dünyamiz| dinler| eski kavimler| cin-şeytanlar| haberler| yorum-analiz| seslendirmeler| videolar| site haritası| iletişim| forum| ys kitapları

Bu sitedeki yazı, resim ve dökümanlar, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Yaklaşan Saat'in resmi twitter adresi aşağıdadır. Bu hesabın dışındaki diğer hesaplarla Yaklaşan Saat'in bir ilgisi yoktur: @yaklasansaat