Şiddetli Yağışlarla Endonezya'da Baraj Çöktü: Cakarta Sular Altında!
 |
Endonezya'nın başkenti Cakarta yakınlarındaki eski bir barajın çökmesi sonucu, 70'ten fazla kişi hayatını kaybetti. 400 ev sular altında kalırken yetkililer, "küçük bir tsunami gibi" yorumu yaptı.
Endonezya, Aralık 2004'te yaşadığı ve 150 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tsunami kabusundan sonra, önceki gün de "baraj tsunamisi" felaketi yaşadı. Başkent Cakarta yakınlarında çöken Situ Gintung Barajı, şehri sulara gömdü. Suların taşmasıyla, 71 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişiden de haber alınamıyor. Olayın ardından Tangerang bölgesindeki yerleşim bölgesinde sular, 4 metre yükselerek yüzlerce evi yuttu. 400 ev sular altında kaldı.
KABUS UYKUDA YAKALADI
Sağlık Bakanlığı'nda oluşturulan Kriz Merkezi Başkanı Rustam Pakaya, birçok kişiden haber alınamadığını vurguladı. Pakaya, yaralanan 31 kişinin sağlık durumlarının ciddi olduğunu aktardı. Yetkililer su baskınının insanların uykuda olduğu saatlerde yaşandığını ve ölü sayısının artabileceğini söyledi. Bölgede görev yapan Cecep isimli polis memuru, cesetlerden bazılarının, yaşadıkları evlerden metrelerce uzakta bulunduğunu ifade etti. Çevre sakinleri, olaya, aralıksız devam eden şiddetli yağışın neden olduğunu öne sürdü.
TONLARCA SU ŞEHRE AKTI
1933'te inşa edilen 10 metre yükseklikteki barajın, Pasanggrahan Nehri'nden gelen suların toplanması için kullanıldığı belirtildi. İncelemelerde, barajda büyük bir delik açıldığı ve tonlarca suyun yerleşim birimine doğru aktığı belirlendi. Mabruri isimli bir görgü tanığı, yaşadığı ev ile çalıştığı fabrikanın, sel sularına kapıldığını söyledi. Öte yandan sular altında kalan yerleşim biriminin üzerinde devriye gezen ekipler, yaşam savaşı verenlere yardım ulaştırmaya çalışıyor.
SUDA CESET ARIYORLAR
Arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü bölgede, su üstünde; sandalye, elbise gibi eşyaların yanı sıra cesetlerin yüzdüğü, otomobil ve yerinden sökülen ağaçların onlarca metre sürüklendiği görülüyor. Görgü tanıkları, uyudukları sırada yakalandıkları afeti "Kabus gibi" diye anlatıyor.
Güncelleme: 29/03/2009
stargazete, 28/03/2009
|