Araştırmalara Göre: İstilacı Hücreler Kanserin Temelidir
 |
Rahim ağzı kanseri hücreleri doku kültürü mikroskopik görüntüsü. |
BBSRC ve The Medical Research Council tarafından finanse edilen UCL'deki bilim adamları, hücrelerin normal olarak birbirini ittiği bir mekanizmayı keşfetti. Bu, vücudun sağlıklı bölgelerini ele geçiren ve istilaya devam eden kanser hücrelerinin kaçındığı bir işlev.
Elde edilen bulgulardan yola çıkılarak, tedavinin yönü ikincil tümörlere neden olan ve kanser hücrelerinin yayılmasını durduran "hücre itmesi" işlevi üzerine hedeflenebilirse, gelecekte kanser tedavilerinde başarılı olabilecek bir alternatife sahip olabiliriz.
Hücreler tipik olarak, kendi çevrelerinde gezmelerine yardımcı olan, kendinden çıkıntılar üretir. Normalde iki hücre karşılaştığında, sitoplazmik uzantılarını geri çekerler ve etkili bir şekilde birbirlerini iterek hareket yönlerini değiştirirler. İki hücrenin teması sırasında, hücre hareketinin bloke edilmesi (Contact inhibition of locomotion) olarak adlandırılan bu fenomen, 50 yıl önce, ilk defa bir UCL (University College London) laboratuvar deneylerinde keşfedildi. Kontak inhibisyon olayının gerçekleşmemesinin, kötü huylu kanser istilasına katkıda bulunduğu düşünüldü. Fakat bu olay, bugüne kadar mekanizmanın aktive olması ve baskılanma işlevini göstermek açısından ele alınmıştı.
UCL Cell ve Developmental Biology'den, Dr Roberto Mayor'un öncülük eettiği en son UCL çalışması, canlı dokuda bu mekanizmayı gösterdi ve bunun sonucu olarak, gelecekte kanser terapileri için, muhtemel yeni hedefler gösteren bir mekanizmayı tanımladı.
Dr Roberto Mayor, çalışmayla ilgili olarak şunları söylüyor:
"Hareketin kontakt inhibisyonu, 50 yıldan daha önce UCL profosörü Michael Abercrombie tarafından ilk kez keşfedildi. Mikroskop incelemelerinde, birbirleri ile karşılaşan fibroblast hücrelerinin, etkileşim halinde iken, temas anında çıkıntılarını geri çektiğini ve yönlerini değiştirdiğini gördü. Hücrelerin bu tarzda birbirini itme işlevindeki başarısızlığının, kanser yayılmasında rol oynadığı düşünüldü. Bununla birlikte, bu mekanizmanın moleküler temeli ve vücut içinde de meydana gelip gelmediği, şimdiye kadar bilinmiyordu. Nöral krista hücrelerindeki incelemelerimiz, bu hücrelerin tamamen bu tarzda davranış sergilediğini göstermektedir. İki göç eden nöral krista hücresi karşılaştığında, onlar durur, uzantılarını geri çeker ve yönlerini değiştirir. Bununla birlikte, bir nöral krista hücresi başka bir hücre tipi ile karşılaştığında, beklenilen davranışı sergilemez ve onun yerine metastatik kanser hücreleri gibi aynı tarzda diğer dokuları istila eder ve ikincil tümörlere sebep olmaya devam eder."
Güncelleme: 10/06/2009
Kaynak: "Antisocial, Invasive Cells Are Basis Of Cancer, Finding Suggests", sciencedaily, Çev. Faruk Kargıoğlu, yaklasansaat.com, 14/11/2008.
|