İstanbul'daki Yağmur: "Ekolojik Kıyamet"
İki gündür etkili olan sağnak yağış ve sel nedeniyle İstanbul'da hayat felç oldu. Sel felaketinde çok sayıda insan kayboldu, ölü sayısı 20'nin üzerinde. Çok sayıda araç ve araç içerisinde mahsur kalan vatandaşlar kurtarılmayı bekledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, sağanak yağış, dün öğle saatlerinde Selimpaşa, Silivri ve Çatalca'da taşkın ve sele neden oldu.
Başta İkitelli Basın Ekspres Yolu olmak üzere, Arnavutköy, Sultangazi, Bağcılar, Eyüp, Esenler, Bahçelievler, Başakşehir, Büyükçekmece ilçelerinde su baskınları, sele neden oldu. Ayamama, Tavukçu ve Papaz dereleri taştı.
İkitelli Basın Ekspres Yolu'nda araçlarının içinde mahsur kalan yaklaşık 50 vatandaş, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Son yılların en büyük yağışını alan bölgeye, saatte metrekareye 90 kilogram yağış düştü.
Eylül ayı ortalaması 45 kilogramken, bu sabah İkitelli bölgesine bir saatte 90 kilogram yağış düştüğü belirlendi.
SEL AFETİNE TOPBAŞ: "EKOLOJİK KIYAMET" DEDİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) yaptığı afet değerlendirmede, İstanbul'un son 80 yılın en güçlü yağışını aldığını belirtti. Topbaş, yaşanan olayları bir "ekolojik kıyamet" sinyali olarak niteledi.
Şimdiye kadar İkitelli bölgesinde itfaiye ekiplerinin 6 vatandaşın cesetlerini çıkardığını kaydeden Başkan Kadir Topbaş, cuma günü, yaşanan yağışın bir buçuk katı daha fazla yağışın düşeceği uyarısında bulundu.
Başkan Topbaş, AKOM'daki açıklamasında, şunları söyledi:
"Son 80 yılın en güçlü yağışı. Metrekareye 1 saat içinde 205 kg olarak görünmekte. Bu yağış değil. Bu yağışın getirdiği sonuçlar maalesef, ekolojik kıyamet dediğimiz şey. İklim değişiklikleri bu kadar afet boyutuna geliyorsa, geçen yıl Amerika'da daha önce de Avrupa'da, insanoğlu dünyayı ne kadar kirlettiğinin faturasını ödüyor" dedi.
Cuma günü, önceki yağışların 1.5 katı daha fazla yağış geleceği uyarısında bulunan Topbaş, daha ağır şartların oluşabileceğinin uyarısında da bulunarak, vatandaşlardan daha dikkatli olmalarını istedi. Topbaş, özellikle çukur bölgelerde oturan vatandaşlarımızı uyararak:
"Sayın Valimizle görüşeceğiz. Meteorolojik yağışlarla ilgili verileri de alalım. Ona göre alt yerlerdeki yolları kapatabiliriz. Kurtarma ekiplerinin ulaşabilmesi açısından bu çok önemli" şeklinde konuştu.
Yağışların durumuna göre bugüne kadar alınmamış tedbirlerin alınacağı bilgisini de veren Topbaş:
"Belki erken ama; yağışın durumuna göre farklı yollara da gitmek gerekiyor olabilir. Vatandaşlardan bir müddet için çukur bölgeleri terk etmelerini isteyebiliriz" dedi.
Vali Güler, AKOM'da düzenlediği basın toplantısında; selde çok sayıda aracın denize sürüklendiğini, birçok iş yerinin sular altında olduğunu belirtti. Güler:
''20 kişi İstanbul'da, 3 kişi Silivri ve Çatalca'da hayatını kaybetti. 8 vatandaşımız da kayıptır maalesef'' bilgisini verdi.
SEL BÖLGESİNDE: YAĞMA OLAYLARI
İstanbul'daki yoğun yağışın ardından sel suları altında kalan iş yerlerinde, yağma olayları görülmeye başladı. Alınan bilgiye göre, Bağcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir'de yoğun yağışla birlikte su altında kalan iş yerlerinden yağma olayları başladı. Bazı kişilerin özellikle zücaciye ve beyaz eşya dükkanlarıyla, bu tür eşyaların bulunduğu depolara girerek, porselen tabak, ütü, ısıtıcı ve benzeri ürünleri çaldıkları görüldü. Bu arada, selin olduğu bölgelere, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün ilçe asayiş ekiplerinin yanı sıra, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri de sevk edildi.
Yaklaşansaat: 10/09/2009
|