"Yeşil Çay": C vitamini ve E Vitamininden Çok Güçlü "Aantioksidan"
Kansas Üniversitesi'nden Dr. Lester Mitscher, 1997 yılında, yeşil çayda, dünyada bilinen en güçlü antioksidan maddelerden olan EGCG'nin (epigallocathechin gallate) C vitamininden 100 kat, E vitamininden 25 kat daha güçlü antioksidan etkileri olduğunu açıkladı.
Yeşil çay, güçlü bir antioksidan olan "polifenol"ler sayesinde kanser hücrelerine karşı etkili bir koruyucu. Polifenollerin, kan damarlarındaki akışkanlığı güçlendirdiği de biliniyor.
MEME KANSERİNE KARŞI KORUYUCU
Harvard Tıp Fakültesi'ndeki bir araştırma, günde 3 veya daha fazla fincan yeşil çay içenlerde, hastalığın tekrarlama olasılığı çok azalıyor.
Camellia sinensis yapraklarından elde edilen yeşil çay, yemek borusu kanserini erkeklerde % 57, kadınlarda %60 oranında önlüyor. Düzenli içildiğinde prostat kanseri riskini üçte iki azalmakta.
GÜNEŞ'İN ZARARLI IŞINLARINDAN KORUR
* Yeşil çay, deri kanserine yol açan ultroviyole ışınların zararından korur.
* Kolestrolü düşürüp tansiyonu ayarlar.
* Kan şekerini düzenler.
* Bakterileri öldürür, ağız kokusunu önler.
* Gribe karşı koruyucudur.
* Yorgunluk ve uyku halini ortadan kaldırır. İdrar söktürücüdür.
* Alzheimer'i önlüyor.
* Sigaranın toksik etkisini azaltıyor.
Erhan Ceylan, haberturk, 11/10/2009
"Mevcut Kanser Tedavisi", "Yeşil Çay"la Uyumlu Değil
Öte yandan Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde bilim adamlarının yaptıkları araştırma sonucunda; yeşil çayın, kanser tedavisi alan kişilerde kullanılmaması gerektiğini açıkladılar. Yeşil çayın ve içerdiği moleküllerin, kanser karşıtı etkisi araştırmacılar tarafından detaylı incelendi ve bazı kanser hastaların, yeşil çayı kendi tedavi süreçlerinde bu özelliğinden yararlanmak üzere tedavilerine yardımcı olması için kullanıldı. Bortezomib(BZM: boronik asit içeren proteazom inhibitörü), ülkemizde multipl miyelom ve dirençli lenfoma hastalığında kullanılan bir kemoterapi ajanıdır. Bilim adamları yeşil çay ile tedavi kombinasyonunun kanser karşıtı etkisini araştırdılar. Beklenenin aksine değişik yeşil çay bileşenleri BZM ile birlikte kullanıldığında tümör hücrelerinin ölümünü engelledi.
Birlikte alındığında sonuçlar gösteriyor ki yeşil çay polifenolleri, BZM'nin tedavi edici özelliğini engellemekte. Hastalar tedavileri sırasında çeşitli bitkisel tedavi yöntemlerine başvurmakta ya da hekiminden bu konuda talep ve öneri almakta. Bu çalışma, boronik asit içeren proteazom inhibitörleri içeren kanser tedavisi gören hastalarda yeşil çay kullanımının önerilmemesini vurgulamaktadır. Bitkisel ajanların ve alternatif tıp ürünlerinin kullanım yaygınlığı bu konunun önemini daha da ortaya çıkarmaktadır.
hurriyet, 11/10/2009 |