Satürn'ün Yeni Halkası Keşfedildi
Bilim dergisi "Nature"da yayınlanan habere göre, Satürn'ün bilinen halkalarından 50 kat daha büyük olan yeni halka gezegenin 13 milyon kilometre ötesine kadar uzanıyor.
Bir hayli ince olan halkanın, Satürn'ün uydularından Phoebe'nin yüzeyinden kopan tozlardan oluştuğu tahmin ediliyor. Satürn'ün bir başka uydusu olan Iapetus'un, tozları kendine doğru çekmesinin bunda etkili olduğu belirtiliyor. Böylece gezegen biliminin en büyük gizemlerinden biri olan, Iapetus'un bir yüzünün neden daha koyu renk olduğu sorusunun da yanıt bulduğu düşünülüyor.
Virginia Üniversitesi'nden Anne Verbiscer, tozların Iapetus'un yüzeyine yapışmasıyla, gezegenin bir yüzünün karardığını söylüyor. Satürn'ün yeni halkasının da gezegen biliminde önemli bir buluş olduğu, zira bu büyüklükte bir halkaya Güneş Sistemi'nin hiçbir yerinde rastlanmadığı belirtiliyor. Satürn'ün daha iyi bilinen ve rahatça gözlemlenebilen halkası E-ring, buz ve tozdan oluşuyor ve gezegenin çevresindeki 240 bin kilometreyi kaplıyor. Yeni halka ise çok daha geniş olmakla birlikte, bilinen halkalardan farklı olarak, gezegen ile arasında 27 derecelik bir açı bulunuyor. Bilim adamlarının bu halkanın varlığından bir süredir şüphelendiği, net bir gözlem yapma olanağını ise Spitzer adlı uzay teleskopu ile yakaladıkları belirtiliyor.
Güncelleme: 08/10/2009
Kaynak: "NASA Space Telescope Discovers Largest Ring Around Saturn", nasa.gov, (bbc.co.uk/turkce), 10/06/2009.
|