Anne Sütü: Anneyi ve Bebeği Kanserden Koruyor
Antalya'da düzenlenen 3. Prevantif Onkoloji Kongresi'nde kanserin Türkiye raporu açıklandı.
Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü, Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İsmail Çelik:
"Bugün itibariyle Türkiye'de, senede 23 bin kişi kanser oluyor. Bunların, aynı seneyle tanı alanlar değil, bir seneki önceki tanı alanlarla 10 bin 8 kişi ölüyor. Günde 300 kişiyi kanserden kaybediyoruz." dedi.
ANNE SÜTÜ: KANSERDEN KORUYOR
Kanserden korunma ise doğumdan itibaren başlıyor.
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Murat Tuncer:
"Geleceğin kanser profilinin anneler çizecek, onlara bağlıyız. Hem çocuklarını bir çok kanserden koruyacak, kendileri de meme kanserinden korunacak. 2 yıl süre ile anne sütü veren annelerde meme kanseri riski çok azalıyor" dedi.
Anne sütünün değerinin hesaplanamayacağının altını çizen uzmanlar, annelerin kendileri ve çocuklarını kanserden koruma adına emzirmelerini şart koşuyor.
VİTAMİNLER: YARARDAN ÇOK ZARAR GETİRİYOR
Çoğu zaman fayda diye alınan vitamin kapsüllerinin hiç de masum olmadığı bildirildi.
İsmal Çelik:
"Vitamin kapsülü kullananlarda hem kalp hastalığı hem kanser riski arttı" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü, Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Mutlu Hayran:
"Bu bilgi, folik asit denilen vitamin türevinde ağırlıklı olarak çıktı... Kendimi daha iyi yapayım diye kendine vitamin yüklemenin, bunun çok değişik sağlık sorunları yaratabildiğine dair bulgu oldu" dedi.
Yiyeceklerle alınan folat, kanserden koruyucu etki yaparken her gün yüksek dozda folat vitamin tableti kanser riskini artırabiliyor.
SİGARA BAĞIMLILARI: YÜKSEK RİSK ALTINDA
Havucun içinde bulunan beta karoten maddesinin fazla alınması, zaten risk grubu içinde olan sigara bağımlılarında akciğer riskini tetikleyebiliyor. Domates ve havuç gibi meyve ve sebzelerde bulunan ve kanserden koruduğu bilinen "karotenoid" maddesi ise, sigara içenlerde ters etki yapıyor. Louis Bonduelle Vakfı'nın yaptığı, "Newsletter" dergisinin bu ayki sayısında yayımlanan makalede; araştırmacılar, sigaranın, karotenoidin kanserden koruyucu etkisini azalttığını, hatta tersine çevirdiğini söylüyor. Araştırmacılara göre, sigaranın kanser riskini artırdığı biliniyordu ancak kanserden koruyan maddelerin etkisini de azalttığı bu çalışmayla ortaya çıkmış oldu.
Kansere karşı uzmanlar şu 4 ögeden uzak durun diyor:
Sigara
Aşırı şişmanlık
Alkol
Kontrolsüz Güneş ışığı
Güncelleme: 22/12/2009
timeturk, 21/12/2009 |