yaklaÅŸan saat
kuranda islam, kuran ışığında araştırmalar


 



Bilim: Karanlık Madde'nin Peşinde!

Amerikalı bilim insanları, parçacık hızlandırıcıdaki dedektörlerden aldıkları bazı sinyallerin karanlık maddenin oluşumuna işaret ettiğini açıkladı. Bir grup fizikçi, dün yaptıkları açıklamada ölçülmesi ve tanımlaması oldukça zor olan "karanlık madde"yi tespit ettiklerine dair verilere sahip oldukarını ileri sürdüler.

Açıklama, Chicago yakınlarındaki Ulusal Fermi Hızlandırıcı Laboratuvarı Enerji Departmanı'ından yapıldı. Bilimcileri oldukça heyecanlandıran gelişmeye rağmen, henüz elde edilen verilerin kesin olarak karanlık maddeye ait olduğu bilinmiyor.

Fermilab başkanı Pier Oddone, yapılan deneyler sonucunda elde ettikleri bilgilerin karanlık maddeyi çağrıştırdığını, fakat aynı zamanda bu bilgilerin karanlık maddeyle birlikte ortaya çıkabilecek başka partiküllerle de ilişkili olabileceğini söyledi.

Amerika'daki bir kaç ünüversitede "dondurucu karanlık madde araştırması" halen devam ediyor. Araştırmalar, özellikle karanlık madde elde etme üzerinde yoğunlaştı. Karanlık maddenin elde edildiği düşünülen test, Kuzey Minnesota'da eskiden maden ocağı olarak kullanılan bir laboratuvarda gerçekleştirildi. Parçacık hızılandırıcılarda karanlık madde oluşup oluşmadığı makinedeki dedektörler aracılığıyla tespit edilebiliyor. Reaksyion, ışık hızında gerçekleştiği için dedektörler tarafından algılanan veriler, süper bilgisayarlar yardımıyla yorumlanıp analiz edilebiliyor. ABD'deki projenin başında olan Doktor Oddone'ye göre; 2010 yılında hızlandırcıya eklenecek geliştirilmiş dedektörler sayesinde karanlık maddeye dair daha fazla bilgi edinilebilecek.

EVRENİN % 5'İ BİLİNİYOR

Evrendeki gazlar, yıldızlar ve galaksiler, "bilinen madde"den meydana geliyor. Fakat evrenin sadece %5'i bilinen maddeden oluşuyor. Evrenin 95'ine ait henüz kesinleşmiş herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Astronomların bu konu hakkındaki tezi ise, evrenin %70'lik kısmının saf "karanlık enerji"den oluştuğu ve bu enerjinin evrenin sürekli genişlemesine neden olduğu. Geriye kalan %25'lik kısım ise "karanlık madde". Bilim adamları, karanlık maddeyi atom altı parçacıklarından oluşan çok zayıf etkileşim içindeki büyük kütleli madde olarak tanımlıyor.

"KARANLIK MADDE": SÜREKLİ YER DEĞİŞTİRİYOR

Karanlık maddenin çekirdek yapısı, sıradan maddeye benzerlik göstermesine rağmen aralarındaki maddesel özellik farkı çok büyük. Karanlık maddeyi oluşturan partiküllerin başka maddelerle etkileşime girmek yerine, sürekli yer değiştirdiği tahmin ediliyor. Bu özellik de karanlık maddeyi tespit etmeyi oldukça zorlaştırıyor.

Bu nedenle bilim adamları, karanlık maddenin geride bıraktığı en küçük enerji izini takip edebilecek dedektörler geliştirdiler. Dedektörlerin başarısı ve karanlık maddeyi gözlemleme yeteneği, bu dedektörlerin gelişmesine paralellik gösteriyor. Deneyin kesinleşmemiş sonuçları hakkında açıklama yapılması bilim dünyasında çok karşılaşılan bir durum değil. Fakat Fermilab ve Cern arasındaki arasındaki rekabet, bu tür açıklamaların yapılmasına neden oluyor ve bilimcilerin, bilinmeyeni keşfetme konusundaki iştahlarını kabartıyor.

Güncelleme: 19/12/2009
ntvmsnbc, 18/12/2009


ys@yaklasansaat.com

ana sayfa| evren| gezegenler| dünyamiz| dinler| eski kavimler| cin-şeytanlar| haberler| yorum-analiz| seslendirmeler| videolar| site haritası| iletişim| forum| ys kitapları

Bu sitedeki yazı, resim ve dökümanlar, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Yaklaşan Saat'in resmi twitter adresi aşağıdadır. Bu hesabın dışındaki diğer hesaplarla Yaklaşan Saat'in bir ilgisi yoktur: @yaklasansaat