Kalp Krizinde Ölen Dokular İlk Kez Onarıldı
İsrailli bilim adamları ilk kez kalp krizinde ölen kalp kaslarını onararak, bu kasları eski haline getirmeyi başardılar. Bugüne kadar yapılan benzer denemelerde üretilen dokular, kalbin zarar gören bölgelerine nakledilmiş ancak kısa sürede ölmüştü.
"Haaretz" gazetesinin haberine göre, Ben Gurion Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Tal Dvir'in başını çektiği ekip, önce yeni doğan farelerden alınan kalp dokusu hücreleri alarak bu hücrelere büyüme hormonu enjekte etti.
Laboratuvar ortamında bir süre büyüyen hücreler doku oluşturduktan sonra, bu doku başka bir farenin karnına yerleştirildi. Burad a gelişimine devam eden dokuda, bir süre sonra damarlar oluşmaya başladı. Bir hafta sonra karından alınan doku, kalbin, kriz sonucu zarar gören bölgesine yama yapıldı.
Sonuçları "Amerikan Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayınlanan deneyde, kalbe yama yapılan dokunun damarlarıyla, kalbin kendi damarları, 28 gün içinde birleşerek kalbin eski haline dönmesi sağlandı.
Ekibin lideri Dr. Dvir, dünyada daha önce yapılan benzer deneylerde, yama yapılan dokunun oksijensiz kalması nedeniyle öldüğünü ve dolayısıyla oranım işleminin gerçekleşemediğini hatırlattı. Dr. Dvir'e göre, yapılan yama ile zarar gören kalp onarıldığı gibi eskisinden de verimli çalışması sağlandı.
Güncelleme: 30/08/2009
timeturk, 28/08/2009 |