"TaTuTa" Ekolojik Tarım: "Doğal Olmayan Her Şeyi Reddedin!"
Adı Victor Ananias. Babası Şilili, annesi Türk. Doğduğu günden beri Kaz dağlarında sürdürdüğü doğal ve sade yaşamının, tüm Anadolu'ya örnek olması için çalışıyor. Ananinas'ın başkanı olduğu ve uluslararası ekolojik hareketin beş liderinden biri olarak gösterilen Buğday Derneği, herkesi organik çiftliklerinde tatil yapmaya davet ediyor.
ŞİLİ'DEN ANADOLUYA..
Victor Ananias, Şilili doktor bir baba ve Türk bir annenin ilk çocuğu olarak Bodrum'un dağ köylerinden birinde bir değirmende dünyaya geldi. Annesi, Victor'a hamileyken rahim kanserine yakalanmış. Doktorlar, kent yaşamından ve kimyasal gıdalardan uzak, doğal bir yaşam tavsiye etmişlerdi. Ananias ailesinin Bodrum'daki yel değirmeninde başlayan zorunlu ikametleri, zaman içinde yeni bir yaşamın kapılarını araladı. Burada her şeye sıfırdan başlayan Ananiaslar'ın toprağa attığı tohumlarla meşgul olurken, anne Ananias yakalandığı hastalığı yendi. Deva bulmak için geldikleri toprak, Ananiaslar'ın sağlık kazanmasına vesile oldu. Bugünlerde 70'ine merdiven dayayan anne Ananias, hala şifa bulduğu değirmende yaşıyor.
Ananias bugün, Kaz dağlarının yamacındaki Küçükkuyu'da bir köy evinde yaşıyor. 17 yıldır organik tarımı Anadolu'da yerleştirmek için çalışıyor. Türkiye'de ekolojik gıda marketlerinin öncüsü olan Buğday Derneği'nin başkanı. Ekolojik tarım alanında tüm dünyada tanınan Ananias, uluslararası ekolojik tarım kuruluşları tarafından, geleceğin beş liderinden biri olarak görülüyor.
DOĞAL OLMAYAN HER ŞEYİ REDDEDİN
Ananias'ın organik tarım ve doğal yaşam mücadelesini kavramak için, Kaz dağlarındaki yaşamına yakından bakmakta fayda var. Victor, saçını yıkamak için şampuan yerine Antalya Korkuteli'ndeki bir yayladan getirdiği kili kullanıyor. Yemeğini mutlaka toprak bir tencerede pişiriyor. Bulaşıklarını yıkamak için Arap sabunu ve çam terebentinini karıştırarak elde ettiği bir malzeme kullanıyor. Geceleri ise bir keçe üzerinde saf pamuktan bir yorganla örtünerek uyuyor…
REKABET DOĞAL ÜRÜNLERİ UCUZLATIR
Bugün Türkiye genelinde Buğday Derneği tarafından organize edilen 3 ekolojik pazar var. Bu pazarların ikisi, İstanbul'da biri de, Antalya'da. Bunun dışında, lüks ürünler satan mağazalarda oldukça yüksek fiyatlara organik gıdalar satılıyor. Amerika'da, organik ürünleri halka yaymak için kurulan Wal-Mart hareketinin ise, 1,5 milyon çalışanı ve ABD genelinde toplam iki bin mağazası bulunuyor. Oldukça yüksek satış rakamlarına ulaşan bu mağazalarda, alışveriş hiç de pahalı değil. Ananias'a göre organik besinler, ancak böyle bir rekabet ortamında geniş kitlelere ulaşabilir. Rakipler çoğaldığı takdirde organik besinler ucuzlayabilir.
Organik pazarlar henüz yaygın olmasa da, Türkiye'de bu alanda umut verici gelişmeler var. Son yıllarda yaygınlaşan küresel ısınma tartışmalarıyla birlikte, insanların doğal ürünlerle daha yakından ilgilenmeye başladığını söyleyen Ananias:
"Ekolojik ürünlerin iki tip müşterisi var. İlki, bunu bir moda olarak görüp tüketiyor. Bu gruba güvenilmez ancak samimi olarak bu ürünleri talep edenlerin sayısı daha fazla. Özellikle genç anne-babalar, çocuklarına organik besin vermek istiyor" diyor.
Yavaş yavaş da olsa bir çok insan, ekolojik ürünleri günlük yaşamına sokuyor.
BU İŞ: PARA İÇİN OLMAMALIDIR
Ananias'a göre, Türkiye, Avrupa'ya kıyasla organik tarım konusunda çok avantajlı bir konumda. Annaias şöyle diyor:
"Avrupa'nın pek çok ülkesi, topraklarının biyolojik çeşitliliğinden çok şey yitirmiş. Ancak buna rağmen önemli bir çaba içindiler. Örneğin; Avusturya, tüm tarımını organik olarak yapmaya karar verdi. Türkiye de bu konuda adım atabilir. Eğer bu sağlanırsa, toprak zenginliğiyle Türkiye, Avrupa'nın organik tarım bahçesi olur. Her köyden yetiştirdiği ürüne göre uluslararası bir marka çıkar. Bu konuda bir dönüm noktasındayız. Ancak bizim organik tarıma bakış açımız, para üzerinden olmamalı. Bu işi, Allah rızası için yapmalıyız ve Allah rızası için yapacak insanların yok olmaması gerekiyor. Bizim köylümüz de, paraya düşkün değildir" diyor.
TA(TARIM) TU(TURİZM) TA(TATİL)
Victor Ananias'ın başkanlığını yaptığı Buğday Derneği'nin, organik tarımı destekleyen doğa dostları için alternatif bir tatil programı var. TaTuTa(Tarım, Turizm, Tatil) adı verilen bu sistemle; hem güzel bir çiftlikte tatil yapıp, hem de organik tarım çalışmalarını yerinde izleyerek üreticiye yardım edebiliyorsunuz. Türkiye genelinde yaklaşık 70 merkezde faaliyet gösteren çiftliklerin bir kısmı, kendi tüketimi için, bir kısmı da ticari amaçlarla organik ürünler yetiştiriyor.
TaTuTa'nın, Dünya'da bu alanda ün yapmış ECEAD ve WWOOF gibi kuruluşların Türkiye temsilcisi olduğunu söyleyen Ananias, çiftlikte ekolojik tatil için yurtdışından da talep geldiğini söylüyor. Ananias:
"Çiftçilerimiz de bu işe paragözüyle bakmıyor. Bunu gelecek nesillere borcu olarak görüyor. Diyor ki bugüne kadar topraklarıma bir sürü zehir attım, şimdi o zehri temizliyorum. İnsanlar bunun için benim evime ziyarete geliyor. Birçoğu para bile almak istemiyor. Güzel bir bağ oluşmuş oluyor tüketiciyle üretici arasında."
Güncelleme: 28/07/2008
yenişafak, 27/07/2008 |