Medain-i Salih: Dünya Mirası Listesi'ne Alındı
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO); Suudi Arabistan ve Çin'den üç bölgeyi, Dünya Mirası listesine kattı.
UNESCO, Suudi Arabistan’daki Medain-i Salih veya bir diğer adıyla "el- Hicr" bölgesini, liste içine aldı. Böylece UNESCO tarihinde ilk kez Suudi Arabistan da bir bölgeyi korunması gereken dünya kültür mirasına ilave etti.
El Hicr (kayalı arazi), bugün Madain-i Salih(Salih’in şehirleri), olarak bilinen bölge, Kur’an-ı Kerim'de adı geçen ve Semud kavmine gönderilen Salih peygamberin yaşadığı bir yerdi. Merkezi Ürdün’ün Petra kentinde bulunan Nabataean (Nebat) uygarlığı, El Hicr'le de bağlantılıdır. Petra'nın güneyinde bulunan bölge, Nebati tüccarlarının, çiftçilerinin, mühendislerinin ve zanaatkârlarının merkezi konumundaydı. Bugün bu bölgede, MÖ 1.yüzyıla ait iyi korunmuş kabirler, yapılar ve resimler bulunuyor.
Suudi Arabistan yönetimi, Fransızlarla ortak olarak birçok arkeologu, epigrafçıyı (kitabe okuyanlar), para bilimciyi (numismatists), topografçıyı, seramisti, botanikçiyi, antropologu ve jeofizikçiyi bölgeye davet etti. 2008-2012 yılları arasında, bir program dahilinde, bölgede yeni çalışma ve kazıların yapılacağı bildirildi.
MÖ 2000 yılarında Nebatiler, bugün çöl olan ancak geçmişte yemyeşil olan bu bölgede bir medeniyet inşa etmişlerdi.
El Hicr Bölgesi'nde, hala yerleşim birimleri, pazaryerleri ve su kanallarına ait izler bulunmaktadır. Buradaki mezarlarda yapılan araştırmalarda bugün insanları hayretler içinde bırakacak kumaşlar ve merhemler bulunmuştur. Birçok kitabenin de bulunduğu bölgede, yapılacak araştırmaların, milat öncesi tarih hakkındaki düşünceleri değiştireceği ifade ediliyor.
Güncelleme: 11/07/2008
tımeturk, 10/07/2008
|