İnsanoğlu: "Güvenin Gözleri"nden İlham Alıyor
 |
Güneş enerjisinden, etkin şekilde yararlanmamızın önündeki en büyük engel, enerjiyi toplayan güneş gözelerinin, henüz yeterince verimli olmaması. Florida Üniversitesi'nden, Peng Jiang'a göre; bu sorunun bir kısmı, silikonun, ışığı yansıtan bir yapıya sahip olmasından kaynaklanıyor.
Güneş enerjisinden etkin şekilde yararlanmak için; güneş gözesine düşen ışığın büyük bölümünün, yansımadan emilmesi gerekiyor. Henüz test edilen yeni bir uygulama, güvelerin, göz yapısından ilham alıyor. Güve gözü, özel yapısı sayesinde, ışığı fazla yansıtmıyor. Güveler, bu özelliği, gece yırtıcılarından korunmak için kullanıyor.
Güvelerin gözlerinde, sıralı olarak dizilmiş birçok çıkıntı bulunuyor. Bu çıkıntılar, yansımayı en aza indiriyor. Sıvı bir çözeltinin içinde bulunan nano-parçacıklar, ince bir silikon tabakanın üstüne konuluyor. Hızla döndürülen silikon tabakanın üzerindeki nano-parçacıklar, yüzeye yayılıyor. Oluşan bu dağılım, silikon yüzeye işlenerek, silikonun üzerindeki çıkıntıların oluşması sağlanıyor.
Bu yöntem, şuan kullanılan, güneş gözelerinin üzerinde gördüğümüz, mavi-lacivert renkli kaplamadan daha ucuza elde edilebiliyor. Ayrıca şu anda kullanılan kaplama, yaklaşık % 35 – % 40'lık bir yansıma oranı sağlarken, yeni sistem, % 2'den az yansıma sunuyor.
Güncelleme: 26/02/2008
tubitak.gov, 22/02/2008 |