Balarılarını Korumak İçin: Acil Çağrı!
Dünya çapında yaşanan balarısı kayıplarının önlenmesi için, 15 ülkeden bilim adamları ''acil çağrı'' yaptı.
Çağrıda, üretilen besinlerin üçte birinin, balarısının tozlaştırmasına bağlı olduğu belirtilerek:
"Balarısının, değişen çevre ve iklim koşullarına ve yeni patojenlere direnç geliştirecek şekilde, adaptasyonunu desteklemek ve yeni balarısı yetiştirme stratejileri geliştirmek gerekmektedir" denildi.
BALARILARININ KAYBI: YIKICI SONUÇ DOĞURUR
EurBee Arı Yetiştiriciliği ve Genetiği grubunun, ODTÜ'de, 3 gün süren ve 15 ülkenin katıldığı oturumlar sonucunda; balarılarında, koloni çöküşünden, toplum çöküşüne kadar uzanan problemin ciddiyeti, ortaya çıktı. Tüm Dünya'yı tehdit eden balarısı ölümlerinin önüne geçilmesi için, yapılan ortak çağrıda şu ifadelere yer verildi:
"Avrupa balarılarını tehdit eden etkenler; kontrolsüz gen girişi, çevresel stres, yeni patojenler ve iklim değişikliğidir.
Bu tehditlere karşı önlem almak; balarısında en yüksek çeşitliliği koruyabilmek için çok önemlidir.
Bunun göz ardı edilmesi; hem yaban hem de tarımsal bitkilerin tozlaşması açısından, yıkıcı sonuçlar doğuran balarılarının kaybına sebep olacaktır. Bu da, çeşitlilik ve tarım veriminde ciddi bir düşüş demektir."
ODTÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Kence:
"Balarısı ölümleri; çeşitli virüsler, Varroa adlı bir parazit türü, böcek öldürücüler, kontrolsüz kullanımı ve küresel ısınma gibi nedenlerle gerçekleşmektedir. Türkiye'de ise, yerli arılar ölmedi, daha çok melez arılar, bölgeye adapte olamıyarak öldüler." dedi.
cnnturk, 22/02/2008 |