Yararlı Bakteriler: Hastalıkları Önlüyor
Bir kase yoğurt yediğinizde, milyonlarca bakteri, bağırsağınıza doğru yol alır. Bazı araştırmacılar, probiyotik(*) olarak adlandırılan; besinlerle aldığımız yaşayan bakterilerin, bizlere yarar sağladığına inanıyorlar. Çünkü; bu probiyotikler, bağırsak hastalıklarından, alerjilere kadar pek çok hastalığı önleyebiliyor. Şu an bir grup araştırmacı, fareler üzerinde yapmış oldukları çalışmalarla, probiyotiklerin, kilo kaybı gibi önemli bazı metabolik değişmelere neden olduğunu göstermiştir.
İNSAN BAĞIRSAĞINDA: "1000 TÜR MİKROORGANİZMA VAR"
İnsan bağırsağı, 1000 tür mikroorganizmaya ev sahipliği yapıyor. Bu, bir kilogram hücreden daha fazla hücre demek. Son çalışmalar, bu başarılı ekosistemin, insan sağlığı üzerinde önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Ayrıca obezitenin önlenmesinde de katkısı olduğu düşünülmektedir.
Londra Imperial Kolejin’de çalışmakta olan biyokimyacı Jeremy Nicholson ve Switzerland, Lausanne’deki Néstle Araştırma Merkezi’nden bir grup araştırmacı, 2007 yılında, farenin bağırsak bakterilerini, insanın bağırsak bakterileri ile yer değiştirerek; bu değişikliğin farede, büyük metabolik değişmelere neden olduğunu gösterdi. Ekip, probiyotiklerin de aynı etkiye sahip oluğundan kuşkulandı. Çünkü probiyotik besinler, canlıda doğal olarak bulunan onlarca trilyon bakteriye, birkaç milyar bakteri daha eklemektedir.
 |
Lactobacillus rhamnosus |
"BAKTERİLER ARALARINDA KONUŞUYOR"
Aynı ekip, yeni çalışmasında, insan bağırsak mikroplarının yaşadığı fareler üzerinde çalışmalarını tekrar başlattılar ve sonuçları "Molecular Systems Biology"nin Ocak 15 bülteninde yayınladılar.
Nicholson, özellikle de probiyotiklerin, ince bağırsaktan yağın emilmesine yardım ederek; safra asitlerinin fonksiyonunu hafiflettiğini söylüyor. Az sayıdaki yabancı bakterilerin, böylesi tesirli bir etkiyi nasıl gösterdiği sorusuna gelince, Nicholson, besinlerle alınan bu canlı bakterilerin, bağırsak bakterileri ile iletişim kurduğuna inanıyor. Nicholson:
"Bağırsak bakterileri birbirleri ile konuşuyor. Bu nedenle probiyotikler, oldukça az sayıda olmalarına rağmen, diğer bakterilerin yaptığı fonksiyonlar üzerinde, büyük bir etkiye sahipler" diyor.
İngiltere Reading Üniversitesi’nde mikrobiyolojist Glenn Gibson, fare bağırsağının, insanlarınkinden daha basit olduğuna dikkat çekerken, çalışmanın çok başarılı olduğunu söylüyor.
(*) Probiyotikler: Yararlı bakterileri içeren besinlerdir. Süt ürünleri, özellikle anne sütü, fermente süt ürünlerinden yoğurt ve kefir, doğal probiyotik ürünlerdir.
Güncelleme: 11/02/2008
Kaynak: Elsa Youngsteadt, "Mmm…Bacteria", sciencenow.com, Çev. Dr. Erman Gündoğdu, 15/01/2008.
|