Kırmızı Palmiye Böceği: "Dünya'nın Kâbusu"
Türkiye'den, Birleşik Arap Emirlikleri'ne kadar; zarar verdiği palmiye sayısı, milyonları bulan kırmızı palmiye böceği, Dünya'yı tehdit ediyor.
Adana Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği, Uluslararası Kırmızı Palmiye Böceği Koordinatörü, Nurettin Çelmeoğlu, şu açıklamaları yaptı:
"Kırmızı palmiye böcekleri, palmiye ağaçlarına, larva dönemindeyken zarar vermeye başlarlar. Bir çift kırmızı palmiye böceği, yılda üç kez döl verir ve 3 yılda 50 milyon adete kadar çoğalabilirler. Nem ve ısı ortamı da, bu böceğin oluşumu ve yayılmasında büyük rol oynar."
DOĞAL DENGE BOZULUNCA: ÇOĞALIP ZARAR VERİYOR
Çelmeoğlu:
"Böcek, biyologlar tarafından 1700'lü yıllarda tespit edilip, 1861 yılında Hindistan'da ismi literatüre geçmiştir. Doğal dengenin bozulmasıyla çoğalıp, zarar vermeye başladığı sanılmaktadır. Çok sinsi ve zararlı olan böcek, bir defada 900 metre kadar ilerleyebiliyor, gece ve gündüz üreyebiliyor. Bu böcek Türkiye, Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya, İsrail, Mısır, Lübnan, Suriye, Malta ve KKTC gibi Akdeniz ülkelerinin yanı sıra; Ürdün, Portekiz, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin gibi ülkelerde de, önemli zarara yol açıyor'' dedi.
TAHRİBAT BÜYÜK
Adana'ya gelen, İspanya Tarım Bakanlığı Biyolojik Kontrol Laboratuvarı uzmanı, Prof. Dr. Maria Gomez'de; Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, İspanya ve İtalya'da ''kırmızı palmiye böceği'' nin, bir milyonun üzerinde palmiye ağacının, yok olmasına yol açtığını söyledi.
TÜRKİYE'DE DURUM
Çelmeoğlu; ithal edilen ağaçlarla gelerek, palmiye ağaçlarına yayılan böceğin; Türkiye'de, Adana, İzmir, Antalya ve Muğla kent merkezlerinden sonra İstanbul'da da tespit edildiğini söyledi.
Kırmızı Palmiye Böceği ile mücadele kapsamında komisyon oluşturduklarını, ilaçlama ve kesim işlemleri için çeşitli çalışmalar yapıldığını ifade etti.
AA(haberturk.com), 31.01.2008
|