Genetiği Değiştirilmiş Ürün: "Komşu Tarlalara Zarar Veriyor"
77 yaşında olan, alternatif Nobel ödülü sahibi Percy Schmeiser, eşi ile birlikte Batı Kanada'nın küçük yerleşim yerlerinden biri olan Bruno'da, kolza bitkisinin tohumlarını, ekolojik yöntemlerle yetiştiriyordu. Tarlanın, hemen yanındaki kimya ve tohum fabrikası Monsanto, 1998 yılında Schmeiser ve eşini; ürünlerinin % 0,6'sında, fabrikanın genetiğini değiştirdiği tohumlara rastlandığı gerekçesiyle, mahkemeye verdi. Ancak bu genetiği değiştirilmiş tohumlar, ekolojik tarım yapan Schmeiser'ın tarlasına, rüzgar aracılığıyla taşınıyordu. Schmeiser:
"Monsanto tarafından, patent haklarını ihlal ettiğimiz gerekçesiyle, mahkemeye verildik. Genetiği değiştirilmiş ürünleri, lisans sahibi olmadığımız halde, yetiştirdiğimizi iddia ettiler." dedi.
Mahkeme, Schmeiser'in, Monsanto'ya tazminat ödemek zorunda olmadığı kararına vardı.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜN: "ÇEVRE ÜRÜNLERE ZARAR VERİYOR"
 |
Alternatif Nobel ödülü, ekolojik tarım yapan, Kanadalı Percy Schmeiser. |
Schmeiser, bu tür tarım yapan lisans sahiplerinin, çevreye verdikleri zarardan da sorumlu tutulmaları gerektiğini belirterek:
"Tohumun içindeki bir genin lisansına sahipseniz ve onu, kontrollü yetiştiremiyorsanız, meydana gelen zararlardan da sorumlu tutulmalısınız. Çeşitlilikte ve yerel tohumlarda azalma, en önemlisi de ekolojik üretim yapan çiftçilerin üretim haklarını ellerinden alma bu zararlardan birkaçıdır" diyor.
Schmeiser’in ekolojik üretim yaptığı tarlasında, genetik değişikliğe uğramış ürünler ortaya çıkınca; komşusu Monsanto firmasından, bu ürünlerin tarlasından ayıklanmasını talep etti. Ancak Monsanto’dan hiçbir yanıt almayınca, Schmeiser, bu ürünleri kendisi ayıkladı ve faturayı firmaya gönderdi. Komşu firma ise hiçbir ödeme yapmadı. Hatta, ekolojik üretim yapan komşusu Schmeiser'i, mahkemeye verdi. Bu mahkeme kararı, diğer davalar için de emsal teşkil edecektir.
Schmeiser, Monsanto’nun suçlu bulunması halinde, ABD ve Kanada’da pek çok tazminat davası açılacağını düşünüyor. Zira, Schmeiser’e göre; ekolojik üretim yapan bir çok çiftçinin ürünleri, genetiğiyle oynanmış tohumların karışması nedeniyle, "saf ekolojik" olma özelliğini kaybediyor. Bu da büyük ekonomik kayıplara sebep oluyor.
Güncelleme: 31/01/2008
Kaynak: ydw-world.de,Carl-Josef Kutzbach, 29.01.2008 |