Şempanzeler: "Kendilerini Nasıl Tedavi Ediyorlar?"
Şempanzelerin, bağırsak rahatsızlıklarını gidermek, ya da parazitleri öldürmek için, bazı bitkilerin yapraklarını yediği biliniyordu. Şimdi de, sıtmadan daha iyi korunmak ve tedaviyi daha etkili kılmak için bitkilerle beraber, killi toprak yedikleri belirlendi.
Uganda’nın Kibala bölgesinde, şempanzeleri inceleyen Paris’teki Ulusal Tabiat Tarihi Müzesi’nden Sabrina Krief; şempanzelerin, sıtmaya karşı etkili olduğu belirlenen "Trichiliarubescens bitkisi" nin yapraklarını ve arkasından killi toprak yediğini gözlemledi.
Yapılan incelemelerde, yerel doktorların ishali önlemede de kullandığı bu toprağın, granit kayaçlarında bulunan ve sindirim sorunları için önerilen bazı ilaçların da ana maddesi olan kaolin bir kil türüdür.
 |
Killi toprak |
Şempanzelerin, bu toprağı, "Trichiliarubescens bitkisi"nden sonra, neden yediği sorusuna, primatolog Krief, Noemie Klein ve François Frohlich, yanıt arıyor. Bu bitkinin yaprakları, tek başına yendiğinde, mide öz suyu tarafından eritildiği için, yeterince sıtmaya etkili olamıyor. Ancak toprakla beraber bitkinin yenmesiyle daha etkili olduğu anlaşılıyor.
Krief, kısa bir zaman önce, bir şempanzenin, bağırsak sorununu gidermek için "Aneilema aequinoctiale bitkisi"nin, daha sonra parazitleri öldürdüğü bilinen "Albiziagrandibractea bitkisi"nin yapraklarını yediğini görmüştü. Ateşli ve halsiz başka bir şempanzenin ise sıtmaya karşı etkili olan "Trichiliarubescens bitkisi"nin yapraklarını yediğini gözlemişti.
Krief ve meslektaşlarının gözlemleri, Naturwissenschaften Dergisi'nde yayımlandı.
ntvmsnbc.com 18/01/2008 |