yaklaÅŸan saat
kuranda islam, kuran ışığında araştırmalar


 



Köpüklenme Sürüyor: "İç Denizler Tehdit Altında"

Marmara Denizi'nin Çanakkale Karabiga açıklarında, balıkçıların, "salya" olarak adlandırdığı beyaz köpükler, daha sonra İzmit Körfezi'nde de ortaya çıkınca; çeşitli bilim kuruluşları tarafından açıklamalar yapıldı. Beyaz yapışkan maddenin, deniz kirliliği sonucu ortaya çıkmış olan planktonlardan kaynaklandığı belirtildi.

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yelda Bektan Turan ise şunları söyledi:

"Birkaç aydır, Marmara Denizi’nden Çanakkale Boğazı’na kadar olan bölgede ve yoğun olarak İzmit Körfezi’nde; zaman zaman gözlenen 'mukuslu köpük oluşumu' yla ilgili olarak, bir çalışma yapmaktayız."

SEBEP: "MİKROSKOBİK ORGANİZMALAR"

Turan, o bölgelerde yüzey ve yüzey altı sularından örnekler aldıklarını ve daha sonra bunları, laboratuvarda mikroskop altında inceleyerek; tahlil ettiklerini söyledi. Yapılan çalışma sonucunda, İzmit Körfezi ve Marmara Denizi’ndeki köpüklenmenin, bitkisel mikroskobik organizmaların, zaman zaman aşırı derecede artmasından kaynaklandığı belirlendi. Marmara Denizi’nde, yaz döneminde yaygın olan bu türler, sonbaharda artış gösteriyor. Ekim ayından itibaren de bölgesel olarak yoğun miktarlarda tespit ediliyor.

İzmit Körfezi’nde, tek hücreli bitkisel organizma artışı, uzun süredir devam ediyor. Bu, canlıların, ortama bıraktığı mukuslu salgılar, diğer canlıları ve sudaki partikülleri tutarak; su yüzeyinde kitleler oluştururlar. Turan:

"EKO SİSTEM TEHDİT ALTINDA"

"Aynı olay 2007 yılı yaz sonunda, İtalya sahillerinde de gözlendi. Ani olarak ortaya çıkan mukus yığınlarının oluşmasına, tek hücreli bitkisel organizma grubuna ait alt türlerin neden olduğu anlaşıldı. Bu durum, görsel kirliliğin yanı sıra, kısa sürede deniz dibine çökerek, eko sistemi tehdit etmektedir.
'Temiz bir İzmit Körfezi’ne Doğru' adlı ortak bir çalışma yapıyoruz." dedi.

Daha sonra, 9 Ocak Çarşamba günü, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde yapılan 'Marmara Denizi'nde köpüklenme' başlıklı panelde, bu konu tartışıldı. Düzenlenen panelin açılışında, Türkiye Biyologlar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Prof. Dr. Dinçer Gülen yaptığı konuşmada:

"DENİZ ANASI SEBEP OLABİLİR"

"Köpüklerin oluşumunun, deniz analarından kaynaklandığı görüşleri var. Konuyla ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Beni korkutan, bu olay dibe çökecek mi? Dibe çökme olursa, denizlerde tatsız şeyler yaşanabilir'' dedi.

İÜ Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahsen Yüksek de, denizdeki beyaz jelimsi tabakaya, bir deniz anası türünün sebep olduğunu söyledi. Bu deniz anası türünün, Marmara Denizi'ne 2005 yılında girdiğinin anlaşıldığını dile getirerek; bunun hızlı bir şekilde artmasıyla, balıkçıların ağlarını çekemez duruma geldiklerini ifade etti. Bu deniz anası türünün, 2007 yılında, Karadeniz'e doğru yayıldığını gözlemlediklerini söyledi.
    
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kimya ve Çevre Enstitüsü Uzmanı Doç. Dr. Çolpan Beken de, 2-3 aydır konu üzerinde çalıştıklarını ve bir araştırma projesi geliştirdiklerini dile getirdi. Beken, oluşumun ''fitoplankton'' adı verilen tek hücreli bitkisel mikroskobik canlılardan meydana gelme olasılığının kuvvetli olduğunu belirtti.

yaklaşansaat,10/01/2008