Ekolojik Sistem Müthiş!
Yanmış Ormana İlaç: Böcek Dışkısı
Bir cımbız, bir avuç da böcek dışkısı, Kanada'nın Alberta Üniversitesinden Tyler Cobb'un sorularını yanıtlamaya yeterli olmuş. Soru şu:
Bu dışkı, yangından hasar gören ormanların tedavi sürecinde nasıl bir rol oynuyor?
Cobb'un çalışma alanı, 2001 yılında gerçekleşen bir yangında bir bölümü yok olan bir orman. Cobb, yanmış ormanlarda faaliyet gösterdiği saptanmış bir kınkanatlı böcek türünün dışkısını iki yıl boyunca incelemiş. Dışkının bileşenlerini, önce cımbızla birbirinden ayırıp; bunların kimyasal analizini yapmış. Toprak için yararlı unsurları, çeşitli deneylerle belirlemiş. Cobb'un çalışması, bu dışkının yangından sonra ağaç ve diğer bitkilerin yenilenmesinde önemli rol oynayan toprak besinlerini yerine koymada yadsınmaz bir katkısı olduğunu gösteriyor.
Kınkanatlı böcekler, Dünya'da oldukça yaygın böcekler. Bu çalışmanın sonuçları, Dünya'nın tamamını ilgilendiriyor.
Yanmış ve çürümekte olan ağaçları özellikle seçen belirli türler, ağaç diplerinde koni biçimli ve talaşa benzeyen dışkı yığınları bırakıyorlar. Bu dışkının orman tabanına katkısı; topraktaki mikroorganizma etkinliğini artırıyor. Araştırmacı, bu nedenle yanmış ağaçların kesiminin, böceklerin yaşam döngüsünü tamamlayıncaya kadar ertelenmesi gerektiğini söylüyor.
Güncelleme: 07/01/2008
Kaynak: Unıversity of Alberta Basın Duyurusu, 3 Aralık 2007, (Bilim ve Teknik, Ocak 2008)
|