yaklaÅŸan saat
kuranda islam, kuran ışığında araştırmalar


 



Küresel Isınma Arttıkça: "Hastalıklı Böcekler Yayılıyor"

Dünya genelinde, her geçen gün etkisini daha fazla hissettiren küresel ısınma, hayvan ve insan sağlığını tehdit eden birçok hastalık taşıyan böceklerin, yaşam alanlarını değiştirmesine ve artmasına neden oluyor.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın:

KÜRESEL ISINMAYLA: PARAZİTLER YAYILIYOR

"Birçok parazit, bulundukları ortama adapte olma özelliğine sahiptir. Ayrıca 18-26 °C çevre ısısı ve % 60-80'lik nispi nem, en ideal gelişme ve çoğalma ortamlarıdır. Geçtiğimiz yıllarda Afrika'ya özel tropikal birçok parazit türü; küresel ısınmanın etkisiyle, ekvatordan hem kuzeye hem de güneye yayılarak etki alanlarını genişletmiştir. Özellikle tropikal Afrika'ya göç eden kuşlar da, geri dönüşlerinde bu parazitleri yeni merkezlere taşımaktadırlar. Bu canlılar, küresel ısınma sonucu, yeni bölgelere kolayca adapte olabilmekte ve taşıdıkları enfeksiyonu yeni bölgelere yaymaktadırlar."

Prof. Dr. Aydın, bugün Dünya'da kan emme özelliğine sahip, yaklaşık 14000 sinek, 1500 pire, 2000 bit ve 850 kene türü bulunduğunu belirterek:

"Bunların birçoğu sadece kan emmekle kalmaz, aynı zamanda hayvanlara ve insanlara, virüs, bakteri, protozoon ve riketsia enfeksiyonlarını taşırlar" dedi.

TÜRKİYE DAHİL BİRÇOK ÜLKE: "SITMA TEHDİDİ ALTINDA!"

Dünya Sağlık Örgütüne göre, küresel ısınmaya bağlı olarak; Türkiye, Azerbaycan ve Tacikistan'ın da aralarında bulunduğu Avrupa ve bazı Asya ülkelerinin, sivrisineklerle taşınan sıtma salgını açısından ciddi tehdit altında olduğunU bildiren Prof. Dr. Aydın, şöyle devam etti:

"Özellikle ülkemizin doğu ve güney bölgelerinde 1996 yılından itibaren su toplayan 11'e yakın baraj ile GAP projesi, bölgenin ikliminde kalıcı değişikliklere sebep olmuş, ancak bununla birlikte birçok hastalık taşıyıcı parazit ve buna bağlı olarak sıtma, leishmania, lyme gibi birçok hastalık, hızla yayılışa geçmiştir. Artış, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden boyuttadır. Unutulmamalıdır ki bir sivrisinek, bir gecede 1 km. uçabilmek için en az 6 defa kan emmek zorundadır. Bu da olayın ciddiyetini ve sıtma gibi hastalıkların hızla artışının sebebini açıklayacaktır.

"Son yıllarda ülkemizde görülen 'Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi' gibi hastalıklar, taşıyıcı kenelere bağlı olarak önce bir ilde görülmesine rağmen, kısa sürede 20 ile yayılmıştır. Yakın bir gelecekte birçok vektör hastalık, küresel ısınmanın sonucu, alttropik kuşakta, yaygın ve ciddi problemlere yol açacaktır."

ntvmsnbc, 15/05/2008


 

ys@yaklasansaat.com

ana sayfa| evren| gezegenler| dünyamiz| dinler| eski kavimler| cin-şeytanlar| haberler| yorum-analiz| seslendirmeler| videolar| site haritası| iletişim| forum| ys kitapları

Bu sitedeki yazı, resim ve dökümanlar, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Yaklaşan Saat'in resmi twitter adresi aşağıdadır. Bu hesabın dışındaki diğer hesaplarla Yaklaşan Saat'in bir ilgisi yoktur: @yaklasansaat