Yeni Dünya Düzeni: Küresel Açlık ve Kaos Doğuruyor
 |
Michel Chossudovsky |
Michel Chossudovsky
(Ottowa Üniversitesi İktisat Profesörü ve Küreselleşme Araştırma Merkezi (CRG) Yöneticisi.)
Soğuk Savaş sonrası dönemde, Dünya nüfusunun büyük bölümünün hızla yoksullaşması; eşi görülmemiş ölçüde bir ekonomik ve sosyal krize uğraması söz konusudur. Ulusal ekonomiler çöküyor, işsizlik kol geziyor. Alt Sahara Afrikası'nda, Güney Afrika'da ve Latin Amerika'nın bazı bölümlerinde yerel seviyede açlıklar ortaya çıktı.
Yeni Dünya Düzeni, insanlığın yoksullaşmasını ve doğal çevrenin yok olmasını besliyor. Sosyal ırk ayrımı oluşturuyor, ırkçılığı ve etnik kavgayı teşvik ediyor, kadınların haklarını çürütüyor ve ülkelerin uluslar arasında yıkıcı karşılaşmalarını hızlandırıyor.
Dünya çapındaki kriz, 1930'ların Büyük Depresyonu'ndan daha fazla yıkıcıdır. Ekonominin alt üst olması, bölgesel savaşların ortaya çıkmasıyla, ulusal toplumların bölünmesiyle ve bazı durumlarda, tüm ülkelerin yıkımıyla aynı zamanda gerçekleşti. Bu zamana kadar modern tarihteki en ciddi ekonomik kriz budur.
GIDA KRİZİ PATLADI: "TOPLUMLAR AÇLIK KISKACINDA"
Fakirlik ve kronik yetersiz beslenme önceden var olan bir durumdur. Gıda fiyatlarında son zamanlardaki artışların, gıda krizinin şiddetlenmesinde ve kötüleşmesinde payı vardır. Fiyat artışları, ancak hayatta kalacak kadar şeylere sahip bir fakirleşmiş nüfusa götürüyor. Dünya'nın tüm büyük bölgelerinde, neredeyse art arda gıda isyanları patladı:
"Haiti'deki gıda fiyatları, bir yıldan az bir sürede % 40 oranında arttı. Bangladeş'te (Nisan 2008'in sonunda) yaklaşık 20.000 tekstil işçisi, caddelere çıkıp, artan gıda fiyatlarını kınadılar ve daha yüksek maaş talebinde bulundular. Ülkedeki pirincin fiyatı, geçtiğimiz yıl ikiye katlandı, ayda sadece 25 dolar kazanan işçileri, açlık tehdit ediyor. Mısır'da, Kahire'nin kuzeyindeki Kübra Mahallesi'ndeki tekstil merkezi, geçen hafta iki gündür işçiler tarafından protestolarla sallandı ve iki kişi güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürüldü. Yüzlercesi tutuklandı ve hükümet işçileri çalışmaya zorlaması için fabrikalara sivil kıyafetli polisler gönderdi. Mısır'daki gıda fiyatları, geçen yıl % 40 arttı.. Bu ayın başlarında Fildişi Sahili'nde binlerce kişi, Devlet Başkanı Laurent Gbagbo'nun evine yürüyerek 'açız' ve 'hayat çok pahalı, bizi öldüreceksiniz' diye sloganlar attı.
"Benzer gösteriler, grevler ve çatışmalar Bolivya'da, Peru'da, Meksika'da, Endonezya'da, Filipinler'de, Pakistan'da, Özbekistan'da, Tayland'da, Yemen'de, Etiyopya'da ve Alt Sahara Afrikası'nda görülmektedir."
"GIDAYI KONTROL EDEN, İNSANLARI KONTROL EDER"
Yoksulluk sınırının oldukça altında bulunan Dünya nüfusunun büyük bölümlerinde, gıda mahsullerinin fiyatlarındaki kısa dönemli artış, yıkıcı oldu. Dünya'da milyonlarca insan, yaşamlarını sürdürmek için gıdalarını satın alamıyor. Bu artışlar, "açlıktan ölümleri", gerçek anlamda "yoksulların ortadan kalkmasını" doğurmaktadır. Henry Kissinger'ın söylediği gibi:
"Petrolü kontrol edersen, ulusları da kontrol edersin; gıdayı kontrol edersen, insanları kontrol edersin."
Gıda ve Tarım Örgütüne göre, tahıl mahsullerinin fiyatı, Mart 2007'den beri, % 88 oranında arttı. Buğday fiyatı, üç yıllık bir dönemde % 181 oranında arttı. Son üç aydır pirincin fiyatı, % 50 arttı. Küresel gıda krizi, Dünya'daki milyonlarca insanı, açlığa ve kronik yoksunluğa; yani tüm insanları, gıda satın alamaz duruma sürüklemektedir.
ÇİFTÇİLER: GDO TOHUMLARINA MAHKUM EDİLDİ
Az sayıdaki biyoteknik, büyük işletmelerin adına hareket ederek, çiftçilere genellikle "gıda yardım programları" bağlamında, GDO tohumlarını, zorla kabul ettirdiler. Örneğin, Etiyopya'da GDO tohumlarının araçları, büyük kuraklığın canlanmasında, tarımsal üretimi düzeltmek düşüncesiyle, yoksullaşmış çiftçilere verildi. GDO tohumları, ekildi ve ürün vermesi beklendi. Ancak sonra çiftçiler, GDO tohumlarının, ücret ödemeden yeniden ekilemediğinin farkına vardı. Daha sonra çiftçiler, biyoteknik ziraat işindeki şirketler tarafından üretilen ve dağıtılan gübre, böcek ilacı ve bitki ilacı kullanırlarsa, tohumların hasadını toplayabileceklerini keşfettiler. Tüm köylü sınıfı, ziraat işindeki büyük işletmelerin elinde-kıskacında sıkışmıştı.
"GDO TOHUMLARI: TÜM DÜNYA TARIMINI ÖLDÜRÜYOR"
GDO tohumlarının yaygın kullanımıyla, 10,000 yıldır devam eden ziraatın temel yapısı değişti ve en büyük geçiş gerçekleşti.
Yerel fidanlıklarda, köy seviyesinde tohumların yeniden üretilmesi, genetik olarak değiştirilen tohumların(GDO) kullanımı tarafından bozuldu. Çiftçilerin, organik tohumları, depolayıp, ekmelerini sağlayan zirai döngü kırılmış oldu. Değişmez bir şekilde, açlıkla sonuçlanan bu yok edici dönüşüm, köylü sınıfı ekonomisini, dünya çapında ölüme götürerek arka arkaya tüm ülkelere yayıldı.
Güncelleme: 16/05/2008
Kaynak: Michel Chossudovsky, "Global Famine", 02/05/2008, (Tımeturk, Çev. Hale Akman) |