Açlık ve Susuzluk: "Yoksul Toplulukları Vuracak!"
Gıda fiyatları, son dönemde yeni rekorlar kırıyor ve uzmanlar, yakın gelecekte bu alanda bir felaket yaşanabileceğini vurguluyorlar.
Gıda fiyatlarındaki artıştan en çok etkilenen kesimin, geri kalmış ülkeler olduğunu dikkate alan Dünya Bankası, Afrika ülkelerine iki kat fazla kredi veriyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun Genel Müdürü Jack Diouf, Dünya'nın gıda stoklarının nasıl boşaldığı konusunda şöyle dedi:
"UYARILARI ALGILAYIP HAREKETE GEÇEMEDİK"
"Bu duruma gelmemizin sebebi, her zamanki gibi kriz başlayana kadar ortaya çıkan uyarıları, gerektiği gibi algılamayışımız ve harekete geçmeyişimizdir."
Dünya nüfusundaki artış nedeniyle, yıllardır tarıma daha çok yatırım yapılması gerektiğini yineleyen Diouf, 6 milyarlık Dünya nüfusunun, 2050'ye kadar 9 milyara çıkacağını anımsattı.
"İnsanlara balık vermektense, balık tutmayı öğretmenin daha iyi olduğunu, ileride sorun yaşayacağımızı, söyleyip durduk. İşte sorun gelip çattı." diyen FAO'nun Genel Müdürü Jack Diouf, bu sürecin bazı etkenlerce tetiklendiğini ve hızlandırıldığını söyledi. Diouf, petrol fiyatlarındaki artış ve gıda kaynaklarının biyoyakıtlara aktarılmasını, bu etkenlere örnek gösterdi.
İngiliz iktisatçı ve nüfusbilimci Thomas Malthus, 200 yıl önce, gıda kaynaklarının, kaçınılmaz olarak artan nüfusu doyuramayacak hale geleceğini savunan teorisini ortaya atmıştı.
"SONUÇLAR FELAKET OLABİLİR"
Ancak Londra'daki City Üniversitesi'nden Gıda Politikaları profesörü Tim Lang, kaygılarını şöyle dile getiriyor:
"Maltus'un teorisi, nüfus ve gıda kaynaklarıyla ilgiliydi. Şimdiyse nüfus artışı, iklim değişikliği, biyoyakıtlardan enerji üretmek için tarım toprakları üzerindeki rekabet, yoksulları vuran gıda fiyatlarındaki artış ve çok çok büyük bir su sorunumuz var" diyor.
Tim Lang, ayrıca beslenme alışkanlıklarının değiştiğini ve 6 milyar kişiden 2 milyarının, halen Batı tipi beslenmeye; daha çok et ve süt ürünleri tüketmeye başladığını kaydediyor.
Tim Lang, 15 yıl sonrasında durumun daha ne kadar kötüleşeceği sorusuna ise, şu yanıtı veriyor:
"Sonuçlar, felaket olabilir. Bence bu konuda şüphe yok. Geçen 18 ayda, Meksika, Endonezya ve Çin gibi ülkelerde, birçok insanın yer değiştirmek zorunda kaldığını gördük. Zengin, Batı sorunun kendisini de vurmaya başladığını gördü. İngiltere gibi zengin bir yerde ya da Sudan, Hindistan, Meksika gibi yoksul ülkelerde de olsa, olan yoksullara oluyor. Siyasetçiler, yoksulları gerçekten dinlemiyor."
bbc.co.uk/turkish, 11/03/2008
Zenginler Dünya'yı Paylaşamıyor
Avrupa Birliği'nin hazırladığı yeni bir rapor, küresel ısınmanın etkisi şiddetlendikçe; azalan kaynakların paylaşımında, çatışmaların artacağı uyarısında bulunuyor.
Avrupa Birliği'nin dış politika sorumlusu Javier Solana ve Avrupa Komisyonu'nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner'in hazırladığı raporda; Kuzey Kutbu çevresinde yoğunlaşan rekabet, bu duruma örnek olarak gösteriliyor.
Kutup bölgesindeki buzulların erimesi, bu bölgeden geçiş imkanlarını artırmıştır. Bölgenin, büyük doğal gaz ve petrol yatakları da; bölgeyi çevreleyen Rusya, Kanada, ABD ve Avrupa ülkelerinin rekabetini ve bölgedeki faaliyetlerini yoğunlaştırmıştır.
"AVRUPAYA BÜYÜK GÖÇLER OLACAK!"
Raporda, iklim değişikliğinin, Rusya ve Batı arasında, Kuzey Kutbu'ndaki geniş kaynakların paylaşımı konusunda tehlikeli bir rekabeti tetikleyebileceğinin altı çiziliyor.
Brüksel'de hafta sonu toplanacak olan üye ülkelerin liderlerine sunulacak olan raporda, iklim değişikliği sonucu, kalkınmakta olan ülkelerde gıda ve su sıkıntıları başgöstereceği de kaydediliyor.Bunun sonucu olarak ise Avrupa'ya büyük göç akınları olabileceği uyarısında bulunuluyor.
Yedi sayfalık rapor ayrıca, iklim değişikliğinin başlı başına bir tehdit olmanın yanı sıra, tehditleri katlayarak artırıcı etki yaratacağını vurguluyor. Avrupa için, enerji savaşlarından, kitlesel göçlere, siyasi radikalizme kadar birçok sorunu derinleştireceği belirtiliyor.
Sonuç olarak bu rapor, hafta sonu toplanacak liderlere, bu kritik konuda daha uzlaşmacı olmaları telkininde bulunuyor.
bbc.co.uk/turkish, 10/03/2008 |