Mars'ta Düşen Çığ: Bilim Adamlarını Şaşırttı
Bilim adamları, kızıl gezegen Mars'ın yüzeyinde meydana gelen çığın fotoğraflarını yayınladı. Bu görüntülerin çok önemli olduğunu belirten araştırmacılar; Mars'ın yüzeyinin, son 1 milyon yıldır değişmediğine dikkat çektiler.
Fotoğrafta dik bir kayalıktan kopan buz ve tozların, çığ gibi eğimli bir yüzeyin üzerine düştüğü görülüyor. Arizona Üniversitesi'nden gezegen bilimcisi Ingrid Daubar, şöyle diyor:
"Milyonlarca yıldır değişmenin olmadığı zannedilen Mars'ta, böyle bir dinamizmin görülmesi oldukça önemlidir. Aslında biz, ilkbaharda gerçekleşen karbondioksit örtüsündeki değişimleri incelerken, tamamen şans eseri olarak çığ bulduk."
Fotoğrafta ki görüntüye göre; düşen parça, 6 km. genişliğinde ve genişliğinin on katı uzunluğa sahiptir. Kırmızı katmanlar, su ve buz bakımından zengindir. İsviçre Berne Üniversitesi'nden Patrick Russell, şunları söylüyor:
"Bu toprak kaymalarının nedenini bilmiyoruz. Biz daha fazla fotoğraf çekmeyi planlıyoruz. Bu yolla, çığın ne zaman düştüğünü bulmak istiyoruz. Sadece erken ilkbahar döneminde mi, yoksa bütün yıl boyunca mı düştüğünü öğrenmek istiyoruz."
Yukarıdan düşen maddeye bakıldığında tozdan daha çok buz yer almaktadır. Bölgeyi görüntülemek ve her ay gerçekleşen değişimleri gözlemlemek, araştırmacılara, buzla tozun oranını gösterecektir.
Patrick Russell:
"Buz blokları düştüğünde biz, katı buzun gaza dönüştüğünü düşünüyoruz. Gözlemlerimiz, sonucu buz bloklarındaki tozun, azalma derecesini bulacağımızı umuyoruz. Bu da Mars'taki su döngüsünü daha iyi anlamamızı sağlayacaktır."
Güncelleme: 06/03/2008
Kaynak: "Avalanches on Mars", science.nasa.gov, Çev. Gökben Coşkun, 03/03/2008 |