Türkiye'de: "Partikül Kirliliği" Büyük Boyutlarda!
BTBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk:
"Türkiye'de kükürtdioksit kirliliği konusunda sıkıntı yaşanmadığını ancak partikül kirliliğinin hala önlenemediğini" söyledi.
Öztürk, Türkiye'nin bütün illerinde hava kirliliği ölçümünde, AB direktiflerine uygun yöntemler kullanıldığını belirtti.
Bu kapsamda her 15 saniyede bir ölçüm yapıldığını ifade eden Öztürk, bunların saatlik değerlere dönüştürülerek, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Gölbaşı'nda bulunan laboratuvarlarında değerlendirildiğini ifade etti.
Öztürk, AB ve Dünya Sağlık Örgütü'nün, partikül kirliliğiyle ilgili sınır değerlerini; yaklaşık olarak 50 mikrogram/metreküp olarak belirlediği halde; Türkiye'de bu değerin, günlük ortalama 200-300 mikrogram/metreküp olduğunu söyledi.
Öztürk, şunları söyledi:
"Partikül maddenin, sağlık üzerinde ciddi olumsuz etkilerinin yaşandığı değer, 155 mikrogram/metreküp. Günlük partikül madde değeri 155'i geçtiği zaman özellikle yaşlılar, çocuklar, solunum, akciğer hastalığı yaşayanların hasta olmaları kuvvetle ihtimaldir. İnsan sağlığına değer veriliyorsa bu oranlar kesinlikle 155'in altına indirilmeli."
Bu değerlere ulaşılabilmesi için temiz yakıt kullanımının özendirilmesi, sanayideki baca gazı kontrollerinin sıkılaştırılmasını öneren Öztürk, bazı illerde partikül maddenin ana kaynaklarından olan toplu taşıma araçlarının da denetlenmesi gerektiğini anlattı.
Mustafa Öztürk, 2008-2009 değerlerine göre; Kütahya, Denizli, Batman, Tekirdağ, Konya, Karabük, Kahramanmaraş, Afyonkarahisar, Van ve zaman zaman Erzurum'un Türkiye'nin partikül madde kirliliğini en yoğun yaşayan illeri olduğunu bildirdi.
Güncelleme: 29/11/2008
timeturk, 28/11/2008 |