yaklaşan saat
kuranda islam, kuran ışığında araştırmalar


 



Dünya'ya Çarpacak Asteroitlere Karşı: NASA Ne Yapıyor?

Mars'a yakın Asteroid bandı

"Dünya'ya çarpacak mı?" Son yıllar, asteroit söylentileriyle epeyce bir çalkalanır olduk. Olasılık hesapları, medya şişirmeceleri, olası önlemler vs. Derken, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, farklı bir yaklaşıma giderek, yerinde inceleme yapıyor!

İlk hesaplar, bir zamanlar evrende bizim için en tehlikeli cisim olarak değerlendirilen ve çarpmasıyla Hiroşima'ya atılan atom bombasının 84 katı enerji açığa çıkaracağı söylenen Apophis asteroidinin, Dünya'ya çok yakın geçeceği 13 Nisan 2029 tarihinde çarpabileceğini göstermişti. Apophis'in gündemdeki yeri biraz zayıflarken; yerini şimdi de 2000SG344 asteroidi alıyor. Ancak bir tehlike simgesi olarak değil, insanlığın ileri bir adımına daha evsahipliği yapmak üzere.

Dünya'ya çarpma olasılığı 2000 yılında gündeme gelen 2000SG344 asteroidi, topu topu bir büyük yat boyutlarında, 1,1 milyon tonluk bir kaya parçası. NASA mühendisleri, ona bir ekip indirmeyi düşünüyorlar. Hem Mars'a gerçekleştirilmesi düşünülen insanlı uçuş projesine hazırlık olarak, hem de asteroitleri daha yakından tanımak amacıyla. Projenin gerçekleşmesiyle, "Dünya'ya Yakın Cisimler" (Near Earth Object -NEO) olarak sınıflandırılan cisimlerden birine yapılan ilk yolculuk da gerçekleşmiş olacak.

Aslında herşeyin başlangıcı, Ay'a düzenlenmesi planlanan yeni insanlı yolculuklara dayanıyor. 2020 yılında başlaması düşünülen bu yolculukların amacı, Ay'da kalıcı bir üs kurulması. Bunun için geliştirilmekte olan Orion uzay aracı, NASA'nın 2010'dan sonra artık emekliye ayrılacak olan mekiklerinin yerine geçecek. İşte NASA'nın, Johnson Uzay Merkezi ve Ames Araştırma Merkezi araştırmacıları da, 2000SG344 asteroidine yapılacak gidiş-dönüş yolculuğu için, Orion'u, 3-6 ay kadar ödünç almayı düşünüyorlar. Astronotların, asteroit üzerinde kalma süresi de bir ya da iki hafta olacak.

Asteroide gitmek ve dönmek için gerekli yakıt, Ay'a gitmek için gerekenden daha az olsa da; bu yolculğuun başarılması, teknik bakımdan çok daha güç. Bir kere, genişliği yalnızca 40 m ve saatte yaklaşık 45.000 km yol alırken, kendi ekseni çevresinde de hızla dönüyor. Ancak araştırmacılar, buna kesinlikle değeceği kanısında. İngiltere'de "Birkbeck College"degezegenbilimci Ian Crawford:

"Dünya'ya yakın cisimler sınıfındaki gökcisimleri, Dünya için her zaman potansiyel tehlike taşımıştır. Günün birinde bakarsınız ki bunlardan birini yolundan saptırmamız gerçekten de gerekebilir. Elinizde bu amaca yönelik olarak hazırda tutacağınız bir stratejiniz olması, geleceğinizi garanti altına almak bakımından oldukça önemli. Bunun için de asteroitleri oluşturan maddeleri, onlarla karşı karşıya gelmenin yollarını, parçalamak amacıyla üzerlerine ateş açtığınızda, kopan parçaların size çarpması riski olup olmadığını bilmek zorundasınız" diyor.

Johnson Uzay Merkezi'nden Rob Landis'in görüşleriyse şöyle:

"Ay'a gittiğimizde öyle sanıyorum ki, 60 ve 70'li yıllarda gittiğimiz zamankinden çok da farklı şeylere tanık olmayacağız. Ancak aynı şeyi, asteroitler için söylemek zor. Bu gökcisimlerine ne zaman robot araçlar yolladıysak, gördüklerimiz karşısında hep şaşkınlığa uğradık."

Güncelleme:16/06/2008
Kaynak: The Guardian
(Bilim ve Teknik, Haziran), 07/05/2008


 

ys@yaklasansaat.com

ana sayfa| evren| gezegenler| dünyamiz| dinler| eski kavimler| cin-şeytanlar| haberler| yorum-analiz| seslendirmeler| videolar| site haritası| iletişim| forum| ys kitapları

Bu sitedeki yazı, resim ve dökümanlar, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Yaklaşan Saat'in resmi twitter adresi aşağıdadır. Bu hesabın dışındaki diğer hesaplarla Yaklaşan Saat'in bir ilgisi yoktur: @yaklasansaat