yaklaşan saat
kuranda islam, kuran ışığında araştırmalar


 



"Apiterapi Tedavi" Yayıldıkça: Arı Ürünleri Değerleniyor

Japonya ve Doğu Asya ülkelerinin yanı sıra, Amerika ve Kanada'da hızla yaygınlaşan Apiterapi (Arı ürünleriyle tedavi) yönteminin Türkiye'ye de sıçraması, başta arısütü olmak üzere, polen, mum, propolis, zehir gibi arı ürünlerinin tüketimini artırdı. En fazla artış, 100 gramı 100-150 YTL olan arı sütünde yaşandı. Arı sütü pazarı 12.5 milyon YTL'ye ulaştı.

Japonya ve Doğu Asya ülkelerinin yanı sıra, Amerika ve Kanada'da peş peşe Apiterapi merkezlerinin açılması, Türkiye'de de başta arısütü olmak üzere, bir çok hastalığın önlenmesi ya da tedavisinde arı ürünlerinin kullanımını artırdı. Bu da, yılda sadece bin kilogram üretimin gerçekleştiği arı sütünde, Çin'den yapılan ithalatın patlamasına yol açtı. 100 gramı, 100 YTL ile 150 YTL arasında pazarlanan arı sütünde yıllık tüketim, son 3 yılda iki kat birden artarak, 12 bin kilograma kadar çıktı. Bu da, 11 milyon 200 bin YTL'lik kısmı ithalat olmak üzere, arısütü tüketiminin daha şimdiden 12 milyon 500 bin YTL'ye oluşmasını sağladı.

ARI SÜTÜ: KRALİÇEYİ UZUN YAŞATIYOR

Mehtap Özcan'ın yaptığı araştırmaya göre, kraliçe arının 40 kat daha uzun yaşamasını sağlayan arı sütünün bir anda yükselmesi, safından bal ve polenle karıştırılmışına, tozundan macununa, drajesinden tabletine kadar farklı ürün çeşitlerinin oluşmasına neden oldu. Bu da, market raflarında balın yanı sıra, 15 gram ile 30 gramlık kavanozlar içinde arısütü çeşitlerinin de yer almasını sağladı.

TÜKETİM: 12 TONA ULAŞTI

Dünya'da arı sütünün üretim ve ticareti Çin, Japonya, Tayvan, Kore ve Yeni Zelanda'nın elinde bulunuyor. En büyük üreticilerden Çin, yılda 1000 ton arı sütü üretimi gerçekleştirerek, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir çok ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye ise tüketiminin % 90'ını Çin'den ithalat yoluyla karşılıyor. Yerli üretim, talebin ancak % 10'una yetebiliyor. Ne var ki, son üç yılda oluşan taleple birlikte, fiyatlarda da hızlı bir artış yaşanıyor. Bu da, üreticilerin, baldan, arısütüne kayma eğilimine girmelerini beraberinde getiriyor. Türkiye'de sayıları 10'u geçmeyen sınırlı sayıda üreticinin bulunması, talebin ithalat yoluyla karşılanmasını sağlıyor.

İŞÇİ ARI: SÜTLE KRALİÇE BOYUTU KAZANIYOR

Arısütü
üretimi, petekten kraliçe arının alınması ve anaarı üretiminde kullanılan larva transferi yöntemi ile yapılıyor. Kraliçe arı petekten alınarak, yaklaşık 200 larva kovanlara transfer ediliyor. 6 ve 12 günlük işçi arılar da, yeni kraliçe arısını seçerek larvaları salgıladıkları arı sütünü hücrelere yerleştirerek beslenmelerini sağlıyor. 36-70 saat kovanda kalan larvalar, beslenemeden önce kovandan atılarak, hücrelerde kalan sütler petekten alınıyor. Peteklerde ortalama 3-4 larvadan 1 gram arısütü elde edilebiliyor. Kraliçe arı larvaları, genetik özelliği açısından işçi arıların larvalarından farkı bulunmuyor. Ancak, daha fazla arısütüyle beslendiği için diğerlerinden ayrılarak, kraliçe arıya dönüşüyor. Ömrü de 6 yıla kadar uzayabilir. İşçi arıların ömrü ise, sadece 45-60 gün oluyor. Kraliçe arı ise uzun ömürlü olmasının yanı sıra, üreme özelliği, boyut farklılığı kazanıyor.

GÜNDE BİR KAŞIK YETİYOR

Arısütünün tamamlayıcı besin maddesi olarak tüm Dünya'da geniş bir uygulama alanı buluyor. Yapılan araştırmalara göre, % 66'sı sudan, % 14.5'i karbonhidrattan, % 4.5'i lipidden, % 13'ü aminoasitten oluşuyor. Ayrıca, A, B, D, C, E vitaminleri, bazı mineralleri ve biyolojik aktif maddeleri de içeriyor.

Son dönemlerde, kozmetik ve ilaç sanayii de, arısütüne ağırlık veriyor. Arısütünün; doku ve cildi yenileyici, deriyi gerdirici, derinin yağ dengesini düzenleyici etkisi kozmetik ürünlerinde de kullanımını artırıyor. Yanıklarda; kullanılan dermatolojik krem ve merhemlere, % 0.05 ile 1 oranında arısütü katılıyor.

Ayrıca, Dünya'da destekleyici besin olarak kullanılan arısütü, bağışıklık sistemini güçlü tutmak için yoğun antibiyotik kullanan radyoterapi ve kemoterapi alan hastalar, enerji ihtiyacı olan sporcular, gelişme problemi olan çocuklar tarafından da önemli oranda tüketiliyor.

Hücre yenileyici özelliği ve nemlendirici gücü sayesinde, saç ve cilt bakımında da kullanılmaya başlanan arısütü, derinin yağ salgısını da düzenleyebiliyor. Bu da, Apiterapi uygulamalarında ön plana çıkmasını sağlıyor. Günde bir kaşık yemek yetiyor.

Güncelleme: 06/08/2008
hurriyet
,
Erkan Çelebi, 01/09/2008


 

ys@yaklasansaat.com

ana sayfa| evren| gezegenler| dünyamiz| dinler| eski kavimler| cin-şeytanlar| haberler| yorum-analiz| seslendirmeler| videolar| site haritası| iletişim| forum| ys kitapları

Bu sitedeki yazı, resim ve dökümanlar, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Yaklaşan Saat'in resmi twitter adresi aşağıdadır. Bu hesabın dışındaki diğer hesaplarla Yaklaşan Saat'in bir ilgisi yoktur: @yaklasansaat